Тим, хто любить класичну версію медівника і позитивно ставиться до шоколадної випічці, цей варіант торта точно припаде до смаку. Коржі поєднують в собі впізнавані нотки меду і яскравий смак какао. Текстура у них – розсипчаста і оксамитова. Сметанний крем тут добре балансує шоколадно-медову насиченість і додає делікатну вершкову кислинку. Завдяки пористості коржів торт відмінно просочується кремом і виходить вологим і ніжним. В процесі приготування і випікання тіста є певні важливі моменти, які потрібно обов’язково дотримуватися, щоб отримати дійсно смачний десерт. Все докладно зазначено в даному рецепті.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Борошно пшеничне – 3 склянки
  • Цукор-пісок (для тіста) – 100 гр.
  • Молоко коров’яче – 0.5 склянки
  • Мед – 2 ст. л.
  • Какао-порошок – 3 ст. л.
  • Сода харчова – 1 ч. л.
  • Оцет столовий 9% – 1 ч. л.
  • Масло вершкове (для тіста) – 50 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сметана 20% – 700 мл
  • Цукор-пісок (для крему) – 1 склянка
  • Шоколад молочний (для глазурі) – 150 гр.
  • Масло вершкове (для глазурі) – 50 гр.
  • М’ята свіжа – для прикраси

Процес приготування:

Готувати шоколадний медовик зі сметанним кремом просто! У миску розбиваємо яйце, додаємо цукровий пісок і порошок какао. Віночком змішуємо всі разом, щоб всі грудочки розбилися, і вийшла однорідна маса. Потім додаємо мед і вливаємо молоко, змішуємо всі разом віночком. Якщо мед твердий, попередньо варто розтопити його до рідкого стану в мікрохвильовці.

Вершкове масло нарізаємо невеликими кубиками й викладаємо в приготовлену рідку суміш. Ставимо посуд з усією масою на водяну баню і заважаємо ложкою або віночком, поки масло не розтопиться, а суміш не стане повністю гладкою і блискучою.

В теплу масу додаємо соду, попередньо погашену оцтом в окремій ємності. Перемішуємо, продовжуючи тримати посуд з масою на водяній бані.

Всипаємо половину від усієї кількості борошна і ретельно перемішуємо. Знімаємо посуд з водяної бані.

Тепер потроху додаємо борошно, доки не вийде м’яке, податливе тісто, яке можна сформувати в кулю. В залежності від характеристик використовуваної борошна, її може знадобитися більше або менше, ніж зазначено в рецепті. Тому додавати борошно до отримання тесту необхідно обережно, по трохи, щоб у результаті маса не вийшла занадто крутий.

Оформлене тісто ділимо на вісім рівних частин.

Поверхня столу злегка присипаємо борошном і розкачуємо на ній кожну частину у вигляді кола. Приблизний діаметр – двадцять чотири сантиметри.

Духовку розігріваємо до температури 180 градусів. На застелений промасленим пергаментом деко (зручно використовувати також силіконовий килимок) переносимо коржі і випікаємо кожен орієнтовно по чотири-п’ять хвилин. Тісто пропікається дуже швидко, важливо уважно стежити і не пересушити вироби. Щоб готовий торт мав правильну круглу форму, на кожен готовий корж кладемо тарілку відповідного діаметра і обрізаємо нерівні краї по периметру. Обрізки зберігаємо для обсипання.

Для приготування крему охолоджену жирну сметану змішуємо з цукровим піском і збиваємо міксером, щоб розчинилися всі кристали.

Приготованим кремом щедро промазуємо кожен корж. Бічні краї сформованого торта також добре змащуємо після складання. Поверхня залишаємо без крему – там буде глазур.

Обрізки коржів подрібнюємо в крихту з допомогою блендера. Обсипаємо кремові краю торта отриманої крихтою, акуратно притискаючи її потім долонею. Для приготування глазурі шоколад розламуємо на дрібні шматочки і змішуємо з вказаною кількістю вершкового масла. Ставимо суміш на водяну баню і при постійному помішуванні добиваємося отримання повністю однорідної маси. Потім наносимо її на верхній корж торта. Розрівнюємо шоколадний шар зворотною стороною ложки або кулінарної лопаткою.

Ставимо торт в холодильник і даємо йому просочитися протягом як мінімум двох годин. Перед подачею можна прикрасити поверхню листочками м’яти – це створить привабливий колірний контраст.

Приємного апетиту!

Бісквітний медовик Вершково-сметанний крем для медовика Медовик зі сметанним кремом Медовик класичний Торти