З приводу походження супу шулюма є багато думок. Багато хто вважає його козачим стравою, хтось упевнений, що цей суп належить узбецької кухні. Але всі сходяться в тому, що це блюдо мисливців і традиційно готується на вогнищі. Однак і вдома на плиті виходить нітрохи не гірше. Готувати шулюм будемо з бараниною і бажано, щоб м’ясо було на кістки. Суп тоді виходить наваристим і ароматним.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Баранина – 800 гр.
  • Картопля – 4 шт.
  • Баклажан – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Болгарський перець солодкий – 2 шт.
  • Помідори свіжі – 2 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Приправа Хмелі-Сунелі – за смаком
  • Кінза – за смаком
  • Петрушка – за смаком
  • Лавровий лист – за смаком
  • Часник – 5 зуб.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Перець червоний мелений – за смаком

Процес приготування:

Почнемо готувати шулюм з баранини на плиті. Баранину промиваємо холодною водою і ріжемо на невеликі шматки. Укладаємо м’ясо в каструлю, заливаємо водою в кількості двох-двох з половиною літрів і ставимо на плиту. З моменту закипання варимо баранину при повільному кипінні півтори години. З’являється обов’язково знімаємо пінку шумівкою. Якщо необхідно, то час варіння збільшуємо – важливо, щоб м’ясо стало м’яким.

Поки баранина вариться, готуємо овочі. Картопля очищаємо від шкірки, промиваємо й розрізаємо на великі шматочки.

Баклажани промиваємо і очищаємо від фіолетового шкірки. М’якоть ріжемо великими скибочками, аналогічно картоплі.

Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо дрібними кубиками. Болгарський перець очищаємо від насіння і плодоніжки, м’якоть ріжемо на тонкі короткі смужки.

Помідори миємо й нарізаємо шматочками довільної форми. При бажанні можна зняти з помідорів шкірку, обдавши їх для цього окропом.

У бульйон з готової бараниною закладаємо картоплю. Варимо сім-вісім хвилин з моменту закипання.

Потім додаємо приготовані болгарські перці, баклажани, помідори і ріпчасту цибулю. Перемішуємо і варимо все разом десять-дванадцять хвилин.

Часник звільняємо від лушпиння і пропускаємо через прес. Петрушку і кінзу промиваємо і подрібнюємо ножем. Перець чилі промиваємо та нарізаємо тонкими поперечними кільцями. Викладаємо в суп часникову кашку, рубану зелень, колечка чилі за смаком, лавровий лист, хмелі-сунелі та всі види перцю. Перемішуємо, закриваємо кришку і знімаємо каструлю з плити.

Даємо готовому шулюму настоятися при закритій кришці п’ятнадцять-двадцять хвилин. Потім розливаємо суп по порційним глибоких тарілках і подаємо в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Шулюм Шулюм в казані Шулюм з баранини Шулюм класичний