Шулюм – це густий м’ясний суп з овочами. По суті є різновидом знайомою і улюбленою багатьма шурпи. Щоб шулюм вийшов наваристим і смачним, беремо м’ясо з кісточкою, а овочі нарізаємо великими шматками. Особливо шулюм припаде до смаку чоловікам, адже в ньому багато м’яса і спецій – страва «з характером»!


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Баранина на кістки – 800 гр.
  • Картопля – 800 гр.
  • Морква – 400 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 головки
  • Часник – 4 зуб.
  • Помідори свіжі – 200 гр.
  • Болгарський перець солодкий – 300 гр.
  • Вода – 2,5 л
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Лавровий лист – за смаком
  • Коріандр – за смаком
  • Зелень – для прикраси

Процес приготування:

Готувати шулюм з баранини в мультиварці просто! Баранину на кістки промиваємо, рубаємо або нарізаємо компактними шматками. Кладемо м’ясо в чашу мультиварки, заливаємо зазначеною кількістю води. Кладемо також одну неочищену від лушпиння ріпчасту цибулину – воно дасть гарний колір бульйону. Закриваємо каструлю і вибираємо режим «Гасіння» або «Суп» на дві години. Після закінчення зазначеного часу баранину витягуємо на тарілку і даємо охолонути. Після цього відокремлюємо м’ясо від кістки і поміщаємо його назад в чисту чашу мультиварки.

Отриманий бульйон проціджують через дрібне сито.

Картоплю і моркву очищаємо від шкірки, промиваємо та нарізаємо великими кубиками. Відправляємо нарізані коренеплоди в чашу мультиварки до баранині. Помідори промиваємо, обсушуємо, вирізаємо слід від плодоніжки і нарізаємо часточками. Відправляємо томати до картоплі з морквою. Болгарські перці очистити від насіння і плодоніжки, після чого нарізаємо м’якоть товстими смужками, викладаємо їх у чашу. Часник очищаємо, подрібнюємо ножем і висипаємо поверх перців. Другу цибулину звільняємо від лушпиння, нарізаємо тонкими кільцями і відправляємо слідом за часником до овочів.

Заливаємо укладені в чаші інгредієнти процідженим бульйоном. Додаємо сіль за смаком, чорний мелений перець, коріандр і лавровий лист. Закриваємо кришку приладу і натискаємо режим «Суп» або «Тушкування» на одну годину.

За десять хвилин до готовності подрібнюємо зелень і висипаємо її в суп. Подаємо шулюм в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Шулюм Шулюм з баранини Шулюм класичний