Є легенда, що шулюм придумали кавказькі мисливці, які забули на багатті на ніч казанок з бараниною у воді. Так в простих польових умовах, із внесеними пізніше невеликими доповненнями і з’явився цей наваристий суп. Треба сказати, що він виходить дуже ситним, оскільки готується з великої кількості м’яса. Традиційно використовується баранина. Наприкінці варіння додаються помідори – вони вносять делікатну кислинку, яка добре балансує жирний м’ясний бульйон.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Баранина на кістки – 1 кг
- Картопля – 800 гр.
- Морква – 400 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 головки
- Часник сушений – 4 зуб.
- Помідори свіжі – 300 гр.
- Вода – 3 л
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Лавровий лист – за смаком
- Перець червоний мелений – за смаком
- Зелень – для прикраси
Процес приготування:
Як приготувати шулюм з баранини з помідорами? Для початку необхідно підготувати баранину. Ідеально для шулюма підходять реберця. М’ясо промиваємо, рубаємо по кістці на невеликі шматки. Поміщаємо підготовлене м’ясо в об’ємну каструлю.
Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо та нарізаємо великими шматками. Відправляємо до м’яса. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо і цілком кладемо в каструлю. Заливаємо інгредієнти зазначеною кількістю води, солимо.
Ставимо каструлю на плиту і доводимо вміст до кипіння. Щільно закриваємо кришкою, зменшуємо температуру плити до мінімальної і варимо баранину протягом години-півтори, поки вона не стане м’якою. Після цього варену цибулю виймаємо і викидаємо.
Картоплю очищаємо від шкірки, промиваємо та нарізаємо великими брусками. Відправляємо картоплю в каструлю, перемішуємо і варимо двадцять п’ять-тридцять хвилин.
Після закінчення зазначеного часу додаємо в суп лавровий лист і обидва види меленого перцю за смаком. Помідори промиваємо, обсушуємо, вирізаємо слід від плодоніжки і нарізаємо кубиками. Відправляємо томати в каструлю, перемішуємо і варимо все разом ще десять-п’ятнадцять хвилин.
Часник очистити, дрібно подрібнюємо ножем і висипаємо в суп в самому кінці варіння. Перемішуємо і знімаємо шулюм з плити. Даємо готового супу якийсь час постояти під кришкою, щоб охолонути до комфортної температури і стати більш насиченим.
Готовий шулюм розливаємо по порційним глибоких тарілках. Посипаємо подрібненою свіжою зеленню і подаємо до столу.
Приємного апетиту!
Шулюм Шулюм в казані Шулюм з баранини Шулюм класичний