Популярне кавказьке блюдо шулюм готується досить просто. Це наваристий суп з великою кількістю м’яса і овочів. Вважається, що справжній шулюм готується на багатті в казані, але і вдома у звичайній каструлі вийде нітрохи не гірше. Таке блюдо дуже зручно робити в ті дні, коли немає можливості готувати перше і друге. Щедра тарілка шулюма може повноцінно замінити цілий обід.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Свинина – 700 гр.
- Картопля – 8 шт.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 головки
- Болгарський перець солодкий – 1 шт.
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Кріп – за смаком
- Цибуля зелена – за смаком
Процес приготування:
Рецепт шулюма з свинини в каструлі простий у приготуванні! Свинину промиваємо, зрізаємо надлишок жиру, якщо необхідно. Ріжемо м’ясо великими шматками і укладаємо в каструлю. Заливаємо водою – приблизно два – два з половиною літра. Доводимо вміст каструлі до кипіння, після чого знижуємо температуру плити. Варимо м’ясо при повільному кипінні тридцять-сорок хвилин. З’являється знімаємо пінку.
Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо та нарізаємо тонкими кружечками.
Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо тонкими півкільцями. Цибулю разом з морквою додаємо в каструлю до м’яса. Кладемо сіль за смаком.
Картоплю очищаємо від шкірки, промиваємо і ріжемо на великі шматки. Закладаємо картоплю в бульйон. Варимо п’ятнадцять хвилин.
Болгарські перці очистити від насіння і плодоніжки, м’якоть ріжемо на невеликі кубики. Висипаємо їх у каструлю. Продовжуємо варити ще п’ятнадцять-двадцять хвилин, поки картопля не стане м’яким.
За десять хвилин до готовності додаємо в шулюм додатково сіль, якщо це необхідно, а також чорний мелений перець. Зелень кропу і зеленої цибулі подрібнюємо ножем. Шулюм розливаємо по порційним глибоких тарілках. Посипаємо рубаною зеленню. Подаємо в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Шулюм Шулюм з свинини