Супи являють собою ситне обідня страва. Супи можуть бути холодними або гарячими, рідкими, густими і пюреподібними. Шурпа є представником першого страви. Я пропоную скористатися простим рецептом і приготувати наваристу густу шурпу з свинини без обжарювання.


Інгредієнти: на 8 порції.

  • Свинина на кістці – 1 кг
  • Картопля – 6 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Часник – 1 зуб.
  • Морква – 1 шт.
  • Помідори свіжі – 1 шт.
  • Болгарський перець солодкий – 1 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Паприка мелена – на смак
  • Зіра – за смаком
  • Вода – 2 л
  • Зелень – за смаком

Процес приготування:

Для того щоб приготувати шурпу з свинини без обжарювання, свинину на кості, добре промийте під холодною проточною водою. Потім викладіть в глибоку каструлю з товстим дном і налийте необхідну кількість питної води. Каструлю поставте на помірний вогонь і доведіть до кипіння.

Морква вимийте, а потім очистіть від шкірки овочечисткою, наріжте великими шматочками.

Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння, промити і крупно наріжте.

Скориставшись шумівкою, зніміть піну, яка утворилася. Викладіть в каструлю овочі, зменшіть вогонь і варіть м’ясо на повільному вогні приблизно 1 годину.

Зварену свинину акуратно вийміть з гарячого бульйону. М’ясо трохи остудіть і обережно відокремте від кісток. Зварену свинину наріжте великими шматочками, а потім назад викладіть в каструлю з бульйоном.

Картоплю ретельно вимийте, а потім очистіть від шкірки, скориставшись овочечисткою. Очищений картопля крупно наріжте і викладіть в каструлю. Доведіть бульйон до кипіння на середньому вогні, потім зменшіть вогонь, накрийте каструлю кришкою і готуйте 30-35 хвилин.

Тим часом болгарський перець ретельно промийте під прохолодною проточною водою, потім очистіть від насіння і серцевини. Очищений болгарський перець крупно наріжте.

Помідори ретельно вимийте в прохолодній проточній воді, обсушити паперовими рушниками. Після чого видаліть плодоніжку, і наріжте великими шматочками.

Підготовлені помідори і болгарський перець викладіть в каструлю і готуйте ще приблизно 10-15 хвилин.

Після чого додайте сіль, чорний мелений перець, мелену паприку і зіру за смаком. Ретельно перемішайте, накрийте кришкою і готуйте шурпу ще 5 хвилин на повільному вогні, періодично помішуючи.

Тим часом очистіть часник від лушпиння, сполосніть під холодною водою, і подрібніть гострим ножем або пропустіть через прес. Улюблену зелень добре сполосніть в прохолодній воді, а потім струсіть від зайвої вологи і подрібніть ножем. Я використовувала кріп.

В кінці приготування додайте в шурпу подрібнений часник і зелень. Добре перемішайте шурпу і дайте настоятися 10-15 хвилин.

Гарячу насичену шурпу з свинини без обжарювання подавайте на стіл порційно.

Насолоджуйтеся наваристим апетитним першим блюдом!

Шурпа Шурпа з свинини Шурпа з свинини в казані Шурпа з свинини з картоплею Шурпа з свинини класична