Готуємо солодкий варіант плову з курагою і родзинками. Незважаючи на гадану «десертну» спрямованість, такий плов можна подавати на обід або вечерю в якості основного блюда. Він смачний, ароматний і крім солодощі проявляє також і пікантно-солоні смакові нотки. Готуємо страву без м’яса – ті, хто дотримуються посту або не вживають тварин продуктів, оцінять універсальність даного рецепту.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Рис басматі – 1 ст.
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Морква – 1 шт.
  • Часник – 1 зуб.
  • Родзинки (світлий) – 50 гр.
  • Курага – 70 гр.
  • Барбарис – 2 ст. л.
  • Масло рослинне – для смаження
  • Зіра – 1 щіпка
  • Куркума – 1 щіпка
  • Кінза – 1 щіпка
  • Паприка – 1 щіпка
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування солодкого плову з курагою і родзинками? Рис добре промити в декількох водах, щоб видалити зайвий крохмаль і забезпечити розсипчастість плову. Вода при промиванні повинна бути прозорою. Поміщаємо промиту крупу в миску і заливаємо її холодною водою. Залишаємо рис замачиваться на той час, поки будемо займатися іншими інгредієнтами. Курагу, родзинки і барбарис промиваємо в теплій воді, потім покласти в миску і заливаємо чистою водою. Залишаємо замачиваться.

Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо, обсушуємо й нарізаємо на невеликі шматочки. Зубок часнику чистимо і дрібно рубаємо ножем. Моркву чистимо від шкірки, промиваємо, обсушуємо і ріжемо на тонкі брусочки.

У казан наливають таку кількість рослинної олії, щоб дно було вкрите шаром у півтора-два сантиметри. Добре розігріваємо масло і викладаємо підготовлений цибулю з часником. Обсмажуємо до легкого золотистого кольору, не забуваючи перемішувати, щоб не пригоріло.

Потім додаємо брусочки моркви в казан, перемішуємо і продовжуємо готувати кілька хвилин, поки морква не пом’якшиться.

З замочених сухофруктів зливаємо воду. Якщо курага занадто велика, то розрізаємо її на частини поменше. Кладемо сухофрукти в казан і перемішуємо з засмажкою. Готуємо суміш п’ять-десять хвилин, поки сухофрукти не розм’якшаться.

Тепер додамо спеції. Кладемо в казан куркуму, зіру, солодку паприку, сушену кінзу, сіль за смаком. Перемішуємо прянощі з фруктово-овочевий сумішшю.

Далі заливаємо в казан гарячу воду в такій кількості, щоб вона покрила вміст на три сантиметри. Пробуємо отриманий бульйон – він повинен бути добре просолен, щоб рис в плові не вийшов прісним. З рису зливаємо воду і викладаємо його в казан. Вирівнюємо в плоский шар, по краях проводимо лопаткою, щоб змістити рис по колу казана ближче до центру. Закриваємо кришкою і готуємо плов на плиті п’ятнадцять хвилин.

Після закінчення зазначеного часу відкриваємо кришку і плов акуратно перемішуємо. Закриваємо кришкою і залишаємо страву дійти до готовності ще на десять-п’ятнадцять хвилин.

Готовий плов розкладаємо по порційних тарілках або поміщаємо на одне блюдо для сервірування. Подаємо до столу в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Плов без м'яса Плов в казані Плов з барбарисом Плов з родзинками солодкий Плов з часником Плов у каструлі Солодкий плов Солодкий плов з курагою і родзинками