Ткемалі з синіх слив з шматочками овочів і прянощами виходить ароматним, пікантним. Він відмінно підходить до всіх видів м’яса. Також ткемалі можна використовувати для шашликового маринаду, виходить дуже незвично.


Інгредієнти: на 0.5 л.

  • Слива синя – 400 гр.
  • Цибуля-шалот – 120 гр.
  • Помідори свіжі – 300 гр.
  • Часник – 4 зуб.
  • Перець чилі (червоний) – 2 шт.
  • Перець чилі (зелений) – 1 шт.
  • Паприка – 15 гр.
  • Крохмаль кукурудзяний – 25 гр.
  • Масло оливкове – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Цукор-пісок – за смаком

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування соусу ткемалі з синіх слив? Всі овочі вимити. З слив кісточки діставати не потрібно. Томати порізати на 4 частини. Скласти все у глибоку каструлю, закрити кришкою. Варити на невеликому вогні близько півгодини (можна влити трохи води).

Часник почистити, з перцю видалити зайві частини, цибулю почистити. Всі овочі нарізати максимально дрібно. У сковороді розігріти рослинне масло, обсмажити шматочки овочів до легкої рум’яності і м’якості.

Готові сливи з помідорами протерти через сито. Виходить густе пюре. Шкірка і кісточки залишаються в ситі.

У пюре додати обсмажену масу з сковороди.

Розвести кукурудзяний крохмаль (можна використовувати замість неї картопляний) холодною водою, влити тонкою цівкою в гарячу масу, перемішати. Ввести цукровий пісок, сіль і паприку. Перемішати і довести до кипіння на слабкому вогні. Коли соус загусне, зняти з вогню.

Перекласти ткемалі в чисту стерильну банку, накрити кришкою. Стерилізувати близько 20 хв. Влити поверх ткемалі в банку ложку рослинного масла, щоб не завелася цвіль. Закатати або закрутити кришкою. Можна зберігати в погребі чи холодильнику.

Подавати соус до м’яса або риби.

Приємного апетиту!

Сливи на зиму