Саме основне в цьому ткемалі – кислі сливи, можна навіть недоспевшие. Гострий соус з кислинкою є душею Грузії, але його можна приготувати і самому і навіть закрити в банки на зиму.


Інгредієнти: на 1 порц.

  • Слива синя (квашена) – 1 кг
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Часник – 4 зуб.
  • Перець чилі – 1 – 2 шт.
  • Коріандр – за смаком
  • Кінза – 1 пучок
  • Кріп – 1 пучок
  • Вода – 1 ст. л.

Процес приготування:

Почнемо готувати ткемалі по-грузинськи. Вимийте сливу і покладіть в каструлю, влийте воду і поваріть 10 хвилин від закипання на малому вогні.

Пропустіть сливи через сито, перетираючи, або вийміть кісточки і подрібніть блендером в пюре.

Гострий перець промийте і наріжте дрібними шматками. Покладіть його в сливове пюре, всипте сіль і готуйте на невеликому вогні 30 хвилин, постійно помішуючи.

З часнику зніміть піну і дрібно порубаєте разом з промитої зеленню.

Перекладіть часник і зелень соус, розмішайте і варіть 10 хвилин. Розкладіть ще гарячий ткемалі по підготовленим банкам і закатайте. Залиште тару повністю охолонути в кімнаті і можна пробувати.

Приємного апетиту!

Сливи на зиму