Класичний соус з жовтої аличі називається Ткемалі. Його батьківщиною є Грузія, країна, де цей фрукт росте в надлишку. За рахунок вмісту гострого перцю, часнику і цілого букета спецій Ткемалі виходить гострим і дуже ароматним. Ідеально даний соус поєднується з м’ясом і рибою.


Інгредієнти: на 0.7 л.

  • Жовта алича – 1 кг
  • Вода – 250 мл
  • Цукор-пісок – 3 – 4 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Часник – 1 головка
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Коріандр мелений – 1 ч. л.
  • Приправа Хмелі-Сунелі – 1 ч. л.
  • Суміш перців – 0,5 ч. л.

Процес приготування:

Почнемо готувати дуже смачний соус з аличі до м’яса на зиму. Аличу переберіть від сміття і зіпсованих плодів, промийте. Перекладіть в глибоку каструлю і залийте холодною водою. Каструлю поставте на вогонь, дочекайтеся, поки вода закипить і, зменшивши вогонь, варіть аличу 15 хвилин. Вона повинна стати м’якою, а м’якоть легко відділятися від кісточки і шкірки.

Відкиньте аличу на сито, щоб стекла вода. Потім помістіть сито над порожньою каструлею, в якій тільки що варилася алича. Протріть жовті плоди через сито, нам потрібно щоб в каструлю потрапило тільки пюре аличі, а кісточки і шкірка залишилися в ситі.

гострий перець Помийте, очистіть від насіння і дрібно наріжте. Розберіть невелику головку часнику, зубчики очистіть від лушпиння і промийте. Очищені зубчики часнику пропустити через прес або натріть на тертці.

гострий перець і Подрібнений часник перекладіть до м’якоті аличі. Посоліть, всипте цукор, коріандр, хмелі-сунелі і мелену суміш перців. Перемішайте аличу зі спеціями і поверніть каструлю на плиту. Варіть соус 10-15 хвилин. Обов’язково помішуйте, щоб соус не пригорів.

Готовий соус з жовтої аличі розлийте по чистим, сухим і заздалегідь простерилизованным банкам. Відразу ж закрийте або загорніть банки кришками. Дочекайтеся повного остигання соусу і поставте в місце зберігання.

Смачного!

Новости