Це відмінний варіант випічки, якщо хочеться чогось смачненького, але не солодкого. Також такі коржі зручно готувати в разі несподіваних гостей. Особливо вони сподобаються любителям сиру – у коржах багато. Сир у складі тесту добре плавиться при смаженні, але не розтікається, а відмінно формує привабливу золотисту скориночку. Якщо коржі «не пішли» гарячими, після повторного розігрівання скоринка стає дуже ніжною і соковитою – відмінна перевага сирної добавки.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Сир Пармезан – 250 гр.
- Борошно пшеничне – 2,5 склянки
- Кефір – 250 мл
- Сода харчова – 0.5 ч. л.
- Сіль (для тіста) – 0.5 ч. л.
- Яйце – 1 шт.
- Сир – 400 гр.
- Сметана – 2 ст. л.
- Кріп – 0.5 пучків
- Петрушка – 0.5 пучків
- Перець червоний мелений – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Кмин – за смаком
- Майоран – за смаком
- Часник – 2 зуб.
- Сіль (для начинки) – за смаком
- Масло рослинне – для смаження
Процес приготування:
Що ж потрібно для приготування сирної коржі на кефірі з сиром на сковороді? Замішуємо тісто. Для цього поміщаємо кефір в широку миску. Розбиваємо до нього яйце. Збовтуємо всі разом до однорідності, додаємо харчову соду, сіль, цукровий пісок і ще раз перемішуємо.
Твердий сир натираємо на крупній тертці. Отриману сирну стружку висипаємо в кефірно-яєчну суміш і перемішуємо.
В останню чергу просіваємо борошно і висипаємо її в рідку сирно-кефірну суміш.
Замішуємо тісто. Його підсумкова консистенція повинна бути пружною, але м’якою, ні в якому разі не крутий. Тісто не повинно липнути до рук. Скачуємо тісто в круглий куля, накриваємо його рушником і залишаємо на столі на той час, поки будемо готувати начинку для коржів.
Поки тісто відпочиває, готуємо начинку. В окрему миску викладаємо сир. Звичайно, краще, якщо він буде пожирніше – 9%-12% жирності. Часник очищаємо від лушпиння і пропускаємо через прес або натираємо на дрібній тертці. Зелень кропу і петрушки промиваємо, обсушуємо і дрібно нарізаємо ножем. Подрібнену зелень висипаємо до сиру.
Додаємо сметану, сіль, чорний мелений перець, червоний мелений перець, тмин і майоран за смаком. Ретельно розтираємо все ложкою, щоб всі інгредієнти добре змішалися.
Робочу поверхню присипаємо борошном. Тісто ділимо на рівні частини величиною приблизно з яйце. Кожну частину обкачуємо в колобок і розкочуємо качалкою в коржик. Товщина коржа – три-чотири міліметри. На край коржі кладемо сирну начинку.
Вільний край коржі піднімаємо і покриваємо начинку. Місце з’єднання країв щільно защипуємо пальцями. Качалкою злегка проходимся по поверхні коржів, щоб надати їм більш плоску форму і допомогти начинці розподілитися.
У сковороду наливаємо невелику кількість рослинної олії без запаху. Розігріваємо його до гарячого стану. Температуру плити підтримуємо середньо-низькою. Викладаємо коржі в сковорідку і обсмажуємо їх по кілька хвилин з кожного боку до золотистої скоринки. Поверхня виробів добре рум’яниться, скоринка виходить хрусткою.
Готові гарячі коржі знімаємо зі сковороди і викладаємо на паперовий рушник. Воно вбере надлишок олії після смаження.
Потім викладаємо коржі на сервірувальну тарілку і подаємо до столу. Остиглі коржі зберігаємо в закритому посуді в холодильнику і розігріваємо в мікрохвильовці перед вживанням.
Приємного аппетита!
Лепешки