Барвиста, яскрава і соковита сирна запіканка з гарбузом викличе захват і бурю емоцій від одного тільки появи на столі. Чудове поєднання сиру і гарбуза, підкреслене тонкими нотками цитрусового аромату об’єдналися у цьому приголомшливому десерт, який може дозволити собі кожен, адже відсутність у рецепті борошна і манки робить його легким і повітряним, а це так важливо для людей дотримуються безглютенової дієти і дотримуються правильного харчування!


Інгредієнти: на 12 порц.

  • Сир 1% – 500 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Сметана – 1 ст. л.
  • Крохмаль кукурудзяний – 1 ст. л.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Мак – 10 гр.
  • Для основи: –
  • Гарбузове пюре – 500 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Цукор-пісок – 70 гр.
  • Крохмаль картопляний – 1 ст. л.
  • Апельсин – 1 шт.
  • Для заливки: –
  • Сметана – 100 гр.
  • Гарбузове пюре – 100 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Цукор-пісок – 20 гр.

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування сирної запіканки з гарбузом ПП? Гарбуз промиваємо під проточною водою, чистимо від шкірки і насіння. Нарізаємо її великими кубиками і відправляємо в каструлю, заливаємо водою, доводимо до кипіння і відварюємо протягом 7-8 хвилин. Потім виймаємо з каструлі, даємо охолонути і пюрируем її за допомогою блендера. Звертаємо марлю в 2-3 шари і трохи віджимаємо сік з гарбузового пюре. Нам необхідно, щоб консистенція пюре не була водянистою, інакше запіканка вийде надто вологою. Для гарбузової основи нам необхідно 500 грам пюре вже у віджатому вигляді. Апельсин моєму, за допомогою дрібної терки натираємо цедру, акуратно знімаємо тільки помаранчеву частину. Додаємо в гарбузове пюре цукор, цедру апельсина, яйця і крохмаль, все добре перемішуємо.

Сир викладаємо в глибоку миску, додаємо цукор, сметану, яйця і крохмаль. Все добре збиваємо за допомогою блендера. Мак проварюємо на середньому вогні 10-12 хвилин, відкидаємо на дрібне сито і даємо стекти від вологи. Потім додаємо в сирну масу і перемішуємо.

Форму для випічки змащуємо вершковим маслом, дно форми застелити пергаментом або посипати борошном. У центр форми по столовій ложці починаємо по черзі викладати сирне і гарбузове тісто. Після того, як виклали все тісто необхідно кілька разів злегка постукати формою об поверхню столу, щоб маса рівномірно розподілилася по всій формі.

Для того щоб зробити всередині запіканки красивий малюнок, який ми побачимо в розрізі, ми скористаємося шпажкою. Проводимо їй лінії від бортів форми до центру, опускаючи її на всю глибину запіканки. Ставимо запіканку в розігріту до 165 градусів духовку на 50-55 хвилин. Температуру для випікання краще не збільшувати, інакше може підгоріти гарбуз.

В цей час займемося заливкою: у глибокій мисці з’єднуємо гарбузове пюре, сметану, цукор і яйця. Все добре перемішуємо за допомогою блендера. Після того, як наша запіканка запеклася, відкриваємо духовку, дістаємо запіканку і заливаємо її заливкою. Ставимо в духовку на 8-10 хвилин.

Готову запіканку дістаємо з духовки, даємо їй охолонути. Акуратно проводимо лезом ножа вздовж бортика, щоб краї запіканки відійшли від форми, і ми могли зняти, не пошкодивши запіканку. Після цього ріжемо запіканку на порційні шматочки і подаємо на стіл, прикрасивши гілочкою м’яти. Приємного чаювання!

Дієтична сирна запіканка Запіканка з картопляного пюре в духовці Картопляна запіканка з яйцем в духовці Сирна запіканка Сирна запіканка без манки Сирна запіканка в духовці Сирна запіканка класична в духовці