Татарські кыстыбый з картоплею оцінять ті, хто любить ситну, щільну їжу. Ці прісні коржі швидше представляють із себе перекус, ніж обід, але ситість забезпечують стовідсоткову. В начинку з картоплі додаємо обсмажені до рум’яної скоринки ріпчаста цибуля – він вдало доповнює картоплю і сприяє смакової насиченості. При бажанні можна присмачити пюре улюбленими спеціями. До речі, вже остиглі кыстыбый можна розігріти, обсмаживши їх у вершковому маслі на сковороді – так вони стають ще смачнішими.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Борошно пшеничне – 3 склянки
  • Кефір – 1 склянка
  • Яйце – 1 шт.
  • Сода харчова – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком
  • Масло рослинне (для тіста) – 2 ст. л.
  • Масло рослинне (для смаження) – 2 ст. л.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Картопля 0.5 кг
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка

Процес приготування:

Приступимо до готування татарських коржів кыстыбый з картоплею. Для приготування тіста в миску наливаємо теплий кефір. Висипаємо в нього соду, перемішуємо і залишаємо на п’ять хвилин. Після цього вводимо яйце, рослинне масло і сіль.

Перемішуємо і починаємо підсипати попередньо просіяного через дрібне сито борошно. Замішуємо пружне еластичне тісто.

Загортаємо його в поліетиленовий пакет і залишаємо на п’ятнадцять-двадцять хвилин при кімнатній температурі.

«Свіже» тісто ділимо на 8-12 частин. Кожну частину формуем в кульку й з допомогою качалки розгортаємо в тонкий коло. При необхідності підсипаємо більше борошна, щоб тісто не липло під час роботи.

На гарячій сковороді без олії обсмажуємо розкачані коржі з тіста з обох сторін при середньо-високій температурі плити. Смажити потрібно буквально за півтори-дві хвилини з кожного боку. Скоринка буде формуватися у вигляді горбків і окремих рум’яних плям. Під час процесу краще не відходити – тісто може пригоріти, якщо вчасно не перевернути. Обсмажуємо все коржі таким чином.

Ріпчасту цибулю очищаємо і нарізаємо дрібними кубиками. На сковороді розігріваємо рослинне масло й обсмажуємо в ньому цибулю до легкого рум’янцю.

Картопля очищаємо, промиваємо, нарізаємо на невеликі шматочки і відварюємо до м’якості. Потім більшу частину відвару зливаємо і розминаємо картоплю в пюре. Залишок відвару потрібен для того, щоб картопляна начинка не вийшла занадто сухий. Додаємо у готове пюре обсмажену цибулю, вершкове масло і сіль по смаку, перемішуємо. Також можна додати улюблені спеції.

На половинку обсмажені коржі кладемо картопляну начинку.

Другий половиною прикриваємо пюре – вийшов начинений півколо.

Поверхня кыстыбый змащуємо розтопленим вершковим маслом. Подаємо страву в гарячому вигляді.

Приємного аппетита!

Кыстыбый