«Тертий» метод приготування гарантує, що пиріг вийде з чарівно-недбалої і тому досить апетитною поверхнею. Потерте на тертці, пісочне тісто лягає на начинку повітряним шаром і при випічці оформляється в горбисту рум’яну кірочку, яка так і вабить відламати шматочок і поласувати. В якості начинки візьмемо соковиті абрикоси – вони відмінно поєднуються з розсипчастим пісочним тістом.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Борошно – 450 гр.
  • Цукор-пісок – 180 – 200 гр.
  • Сметана – 3 ст. л.
  • Яйце – 2 шт.
  • Масло вершкове – 200 гр.
  • Розпушувач тіста – 1 ч. л.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Крохмаль кукурудзяний – 1,5 ст. л.
  • Абрикоси – 500 гр.
  • Цукрова пудра для прикраси
  • Масло рослинне – для змазування

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування тертий пиріг з абрикосами? Швидко замішуємо пісочне тісто: у мисочку просіваємо борошно, висипаємо до неї сіль, цукор, розпушувач, перемішуємо. Пару столових ложок цукру залишаємо для посипання. М’яке вершкове масло ріжемо кубиками й викладаємо їх у суху суміш. Розтираємо руками до крихти. Додаємо яйця, сметану і швидко замішуємо м’яке тісто. Довго місити небажано, так як тісто може вийти жорстким. Від тесту відокремлюємо приблизно третину. Відокремлену меншу частину покласти в морозилку на двадцять хвилин. Більшу частину прибираємо в холодильник на цей же час.

Охолоджене тісто з холодильника розгортаємо в пласт товщиною в п’ять-шість міліметрів. Перекладаємо його на змащений маслом деко. Абрикоси промиваємо, обсушуємо. Кожен плід розрізаємо вздовж на дві половинки і вручну витягаємо кісточку. На тесті розкладаємо підготовлені абрикоси зрізом вгору. Посипаємо їх крохмалем і парою столових ложок цукрового піску.

Краї тіста по периметру загинаємо всередину, як на фото – формуємо бортик. Дістаємо тісто з морозилки і натираємо його на крупній тертці. Розподіляємо отриману стружку рівномірно по всій фруктової начинки, закриваючи її.

Ставимо деко з сформованим пирогом в розігріту до 190 градусів духовку, випікаємо приблизно тридцять п’ять-сорок хвилин до золотистого кольору.

Дістаємо пиріг з духовки, посипаємо поверхню цукровою пудрою через ситечко, даємо охолонути.

Потім нарізаємо випічку на порційні шматочки – на зрізі видно верхній пухкий шар і яскрава соковита начинка всередині.

Приємного апетиту!

Пиріг з абрикосами Пиріг з абрикосами в духовці Пиріг з абрикосами на пісочному тесте Пироги