«Тертий» метод приготування гарантує, що пиріг вийде з чарівно-недбалої і тому досить апетитною поверхнею. Потерте на тертці, пісочне тісто лягає на начинку повітряним шаром і при випічці оформляється в горбисту рум’яну кірочку, яка так і вабить відламати шматочок і поласувати. В якості начинки візьмемо соковиті абрикоси – вони відмінно поєднуються з розсипчастим пісочним тістом.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Борошно – 450 гр.
- Цукор-пісок – 180 – 200 гр.
- Сметана – 3 ст. л.
- Яйце – 2 шт.
- Масло вершкове – 200 гр.
- Розпушувач тіста – 1 ч. л.
- Сіль – 1 щіпка
- Крохмаль кукурудзяний – 1,5 ст. л.
- Абрикоси – 500 гр.
- Цукрова пудра для прикраси
- Масло рослинне – для змазування
Процес приготування:
Що ж потрібно для приготування тертий пиріг з абрикосами? Швидко замішуємо пісочне тісто: у мисочку просіваємо борошно, висипаємо до неї сіль, цукор, розпушувач, перемішуємо. Пару столових ложок цукру залишаємо для посипання. М’яке вершкове масло ріжемо кубиками й викладаємо їх у суху суміш. Розтираємо руками до крихти. Додаємо яйця, сметану і швидко замішуємо м’яке тісто. Довго місити небажано, так як тісто може вийти жорстким. Від тесту відокремлюємо приблизно третину. Відокремлену меншу частину покласти в морозилку на двадцять хвилин. Більшу частину прибираємо в холодильник на цей же час.
Охолоджене тісто з холодильника розгортаємо в пласт товщиною в п’ять-шість міліметрів. Перекладаємо його на змащений маслом деко. Абрикоси промиваємо, обсушуємо. Кожен плід розрізаємо вздовж на дві половинки і вручну витягаємо кісточку. На тесті розкладаємо підготовлені абрикоси зрізом вгору. Посипаємо їх крохмалем і парою столових ложок цукрового піску.
Краї тіста по периметру загинаємо всередину, як на фото – формуємо бортик. Дістаємо тісто з морозилки і натираємо його на крупній тертці. Розподіляємо отриману стружку рівномірно по всій фруктової начинки, закриваючи її.
Ставимо деко з сформованим пирогом в розігріту до 190 градусів духовку, випікаємо приблизно тридцять п’ять-сорок хвилин до золотистого кольору.
Дістаємо пиріг з духовки, посипаємо поверхню цукровою пудрою через ситечко, даємо охолонути.
Потім нарізаємо випічку на порційні шматочки – на зрізі видно верхній пухкий шар і яскрава соковита начинка всередині.
Приємного апетиту!
Пиріг з абрикосами Пиріг з абрикосами в духовці Пиріг з абрикосами на пісочному тесте Пироги