Рецепт такого тесту просто запам’ятати і легко застосовувати – більшість інгредієнтів вимірюється в склянках. Передбачається приготування опари – це потребує більшої кількості часу на готування, ніж безопарний варіант. Результатом стане м’яка, пориста і повітряна основа для піци. Таке тісто особливо сподобається тим, хто не любить жорсткі скоринки і щільність у випічці, віддаючи перевагу більш делікатну і пишну текстуру.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Борошно пшеничне – 3 склянки
  • Молоко коров’яче – 1 склянка
  • Масло вершкове – 0.25 склянки
  • Масло рослинне – 0.25 склянки
  • Яйце – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 2 ч. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Свіжі дріжджі – 50 гр.

Процес приготування:

Як приготувати тісто для піци на дріжджах в склянках? Половину від зазначеної кількості молока підігріваємо до теплої температури на плиті або в мікрохвильовій печі. Поміщаємо молоко в невелику миску, додаємо одну чайну ложку цукрового піску і кладемо дріжджі. Розмішуємо інгредієнти ложкою, поки цукрові кристали не зникнуть, та дріжджі повністю не розчиняться.

Отриману суміш ставимо в тепле місце на п’ятнадцять – двадцять хвилин. За цей час активізуються дріжджі і на поверхні маси з’явиться пінна «шапочка».

Поки дріжджі починають своє бродіння, в окремій мисці збиваємо до однорідності молоко, що залишилося і один стакан борошна із загальної кількості. Вливаємо в отриману масу підійшли дріжджі з молоком і розмішуємо. Накриваємо миску рушником або затягуємо харчовою плівкою і ставимо в тепле місце на сорок-п’ятдесят хвилин.

За вказаний час опара повинна піднятися, її поверхня покриється пухирями і стане нерівною. Якщо дріжджі не дуже свіжі, то, швидше за все, для даного етапу потрібно більше часу.

В окремій ємності збовтуємо яйце виделкою. Вливаємо до нього рослинне масло розтоплене вершкове. Також додаємо сіль і залишився цукровий пісок. Розмішуємо до однорідності.

піднялася опару вливаємо яєчно-масляну масу, розмішуємо і підсипаємо борошно. Замішуємо тісто спочатку ложкою і поступово переходимо на ручний заміс. В залежності від характеристик борошна, її може знадобитися трохи більше або менше, ніж зазначено. Орієнтуємося на підсумкову консистенцію – тісто має бути пружним, але м’яким, еластичним, тримає форму. Вимішуємо його руками кілька хвилин, поки воно не перестане липнути до робочої поверхні. Викладаємо тісто в миску, затягуємо харчовою плівкою або накриваємо рушником і ставимо в тепле місце.

Для остаточного підйому тесту потрібно орієнтовно годину-півтора. Маса збільшиться в розмірах у два-два з половиною рази. Після цього тісто розгортаємо в пласт товщиною п’ять-шість міліметрів і укладаємо задуману начинку. Випікаємо піцу на такій основі при 200 градусах протягом двадцяти-двадцяти п’яти хвилин.

Приємного апетиту!

Дріжджове тісто для піци Дріжджове тісто для піци в духовці Тісто для домашньої піци в духовці Тісто для піци на молоці