Швидке тісто для пиріжків, яке відмінно допоможе в тих випадках, коли немає бажання довго возитися на кухні, а смачненького хочеться. Таке тісто добре витримує навіть вологі начинки, наприклад, свіжі ягоди і фрукти. Такі пиріжки можна традиційно обсмажують в гарячому маслі, а можна спростити процес і запекти вироби в духовці. Виходять вони в обох випадках м’якими і з рум’яною скоринкою. Хоча, треба відзначити, що пиріжки з духовки все ж менш жирні і після охолодження довше зберігають м’якість.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Сир – 200 гр.
- Борошно пшеничне – 300 – 350 гр.
- Масло вершкове – 85 гр.
- Цукор-пісок – 2 ст. л.
- Кефір – 3 ст. л.
- Сіль – 1 щіпка
- Розпушувач тіста – 1 ч. л.
- Яйце – 1 шт.
- Ванільний цукор – 1 ч. л.
- Цукрова пудра – для посипання
Процес приготування:
Для приготування тесту на кефірі з сиром для пиріжків, звичайно, підійде сир будь-якої жирності. Проте, саме з жирним продуктом тісто виходить м’якше за смаком і ніжніше за текстурою. Сир викладаємо в миску, додаємо до нього цукровий пісок, ванільний цукор, щіпку солі і розм’якшене вершкове масло. Масло бажано саме пом’якшувати, а не розтоплювати, так як в останньому випадку воно негативно вплине на консистенцію тіста. Змішуємо всі разом до однорідності.
В окрему ємність розбиваємо яйце, збовтуємо його виделкою і додаємо вказану кількість кефіру, добре перемішуємо. Вливаємо яєчно-кефірну суміш в сирну масу, ретельно перемішуємо.
В отриману масу висипаємо попередньо просіяне з розпушувачем борошно, добре перемішуємо всі разом лопаткою.
Переходимо на роботу руками і замішуємо м’яке, але пружне тісто. Борошна може знадобитися трохи більше або менше, ніж зазначено в рецепті, так як різний сир відрізняється жирністю і вологістю. Орієнтуємося на підсумкову консистенцію тесту – маса повинна бути м’якою, податливою, не тугий. Замішане тісто покласти в холодильник на тридцять-сорок хвилин. Там воно трохи затвердіє, стане більш еластичним, з них стане простіше працювати.
Робочу поверхню злегка підсипаємо борошном.
Тісто викладаємо з миски і розкачуємо товщиною в п’ять-шість міліметрів. Круглою формою або звичайним склянкою видавлюємо гуртки, по центру заготовок викладаємо приготовану начинку.
Протилежні краї з’єднуємо і щільно защипуємо пальцями. Важливо підібрати оптимальну кількість начинки, щоб вона не заважала добре сформувати пиріжок, але при цьому добре відчувалася в готовому виробі. Сформовані пиріжки викладаємо на змащене рослинним маслом і присипану борошном деко. Для додаткового глянцю можна змастити поверхню пиріжків збитим яйцем з допомогою силіконової пензлика.
Випікаємо пиріжки при температурі 200 градусів протягом п’ятнадцяти-двадцяти хвилин орієнтовно, поки не з’явиться золотава скоринка.
Готові пиріжки посипаємо цукровою пудрою і подаємо до столу в гарячому або теплому вигляді.
Приємного апетиту!
Тісто без яєць для пиріжків Тісто без яєць для пиріжків на сковороді Тісто в домашніх умовах Тісто для пиріжків Тісто для пиріжків без дріжджів Тісто для пиріжків з картоплею Тісто на кефірі для пиріжків з картоплею