Ткемалі – гострий грузинський соус, який подають до м’яса, риби або птиці. Соус також чудово поєднується з гарнірами з овочів, приготованих на грилі. Ткемалі готують з аличі або кисло-солодкою сливи. Спробуйте експериментувати і знайти свій ідеальний рецепт ароматної соусу.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Червона алича – 1 кг
  • Часник – 5 зуб.
  • Кінза – 1 пучок
  • Приправа Хмелі-Сунелі – за смаком
  • Цукор-пісок – 3 ст. л.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Перець червоний мелений – за смаком

Процес приготування:

Як почати готувати ткемалі з аличі червоною? Аличу ретельно промийте під холодною проточною водою. Викладіть в глибоку каструлю з товстим дном, трохи розімніть з допомогою картоплем’ялкою.

Поставте каструлю на повільний вогонь. Доведіть до кипіння і варіть приблизно 20-25 хвилин.

Зварені плоди аличі протріть через дрібне сито, скориставшись силіконової лопаткою. Кісточки і шкірку викиньте.

Кінзу ретельно промийте під проточною водою, струсіть зайву вологу.

Часник очистіть від лушпиння.

Гострий перець помийте. Кількість гострого перцю регулюйте за власним уподобанням.

Підготовлені інгредієнти викладіть в чашу блендера і доведіть до однорідної консистенції.

Протерте пюре викладіть назад в каструлю і варіть приблизно 10-15 хвилин після закипання на повільному вогні.

Додайте необхідну кількість цукрового піску і солі, викладіть отриману масу з чаші блендера. Ретельно перемішайте і варіть ще 10-15 хвилин.

Тим часом підготуйте банки, ретельно вимийте і стерилізуйте в мікрохвильовці або в духовій шафі. Банки повинні бути повністю сухими.

Ополоником акуратно перелийте ткемалі в стерильні банки. Гарячі банки з соусом добре закрутіть кришками, попередньо обдавши їх окропом.

Залиште до повного охолодження. Потім перемістіть банки в холодильник або темне прохолодне місце на зберігання.

Приємного насолоди!

Новости