Ткемалі – гострий грузинський соус, який подають до м’яса, риби або птиці. Соус також чудово поєднується з гарнірами з овочів, приготованих на грилі. Ткемалі готують з аличі або кисло-солодкою сливи. Спробуйте експериментувати і знайти свій ідеальний рецепт ароматної соусу.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Червона алича – 1 кг
- Часник – 5 зуб.
- Кінза – 1 пучок
- Приправа Хмелі-Сунелі – за смаком
- Цукор-пісок – 3 ст. л.
- Сіль – 1 ст. л.
- Перець червоний мелений – за смаком
Процес приготування:
Як почати готувати ткемалі з аличі червоною? Аличу ретельно промийте під холодною проточною водою. Викладіть в глибоку каструлю з товстим дном, трохи розімніть з допомогою картоплем’ялкою.
Поставте каструлю на повільний вогонь. Доведіть до кипіння і варіть приблизно 20-25 хвилин.
Зварені плоди аличі протріть через дрібне сито, скориставшись силіконової лопаткою. Кісточки і шкірку викиньте.
Кінзу ретельно промийте під проточною водою, струсіть зайву вологу.
Часник очистіть від лушпиння.
Гострий перець помийте. Кількість гострого перцю регулюйте за власним уподобанням.
Підготовлені інгредієнти викладіть в чашу блендера і доведіть до однорідної консистенції.
Протерте пюре викладіть назад в каструлю і варіть приблизно 10-15 хвилин після закипання на повільному вогні.
Додайте необхідну кількість цукрового піску і солі, викладіть отриману масу з чаші блендера. Ретельно перемішайте і варіть ще 10-15 хвилин.
Тим часом підготуйте банки, ретельно вимийте і стерилізуйте в мікрохвильовці або в духовій шафі. Банки повинні бути повністю сухими.
Ополоником акуратно перелийте ткемалі в стерильні банки. Гарячі банки з соусом добре закрутіть кришками, попередньо обдавши їх окропом.
Залиште до повного охолодження. Потім перемістіть банки в холодильник або темне прохолодне місце на зберігання.
Приємного насолоди!
Новости