Соус ткемалі – це грузинський соус з аличі. Існує безліч варіацій цього прекрасного соусу: його готують з аличі, сливи, чорнослив, в соус додають багато прянощів, хтось кладе часник. Єдиного рецепту приготування ткемалі не існує, так як в кожній родині його готують на свій смак. Ми пропонуємо вам приготувати соус з чорносливу, з додаванням трав, сливи і сушеного чорносливу. В результаті у нас вийде пряний кисло-солодкий соус.


Інгредієнти: на 1 л.

  • Чорнослив – 25 шт.
  • Слива синя – 12 шт.
  • Кріп – 2 гілки
  • Тархун – 2 гілки
  • М’ята свіжа – 3 – 4 листків
  • Гвоздика – 2 бутона
  • Перець чорний горошок – 2 – 3 шт.
  • Цукор-пісок – 1,5 ст. л.
  • Сіль – 0.5 ч. л.

Процес приготування:

Як приготувати ткемалі з чорносливу на зиму? Чорнослив і сливи промиваємо в проточній воді і кладемо в каструлю. Так як чорнослив більш щільний і сухий по консистенції, ми додамо трохи соковитою сливи, вона додасть в соус сік і нам не доведеться додавати воду. Ставимо каструлю на середній вогонь і нагріваємо фрукти, щоб вони пустили сік.

Підготуємо зелень і спеції. Якщо у вас немає свіжої зелені – її можна замінити на сушену. Якщо ви не любите кріп – замініть його кінзою або будь-який інший зеленню на ваш смак.

Додаємо зелень і спеції у каструлю, добре перемішуємо дерев’яною ложкою. Після закипання фрукти повинні проваритися 15 хвилин, щоб вони зварилися. У процесі варіння трохи приминаем їх ложкою і знімаємо з вогню.

Розварені сливи та чорнослив перекладаємо в друшляк або сито і добре протираємо їх в пюре. В друшляку повинні залишитися кістки, шкурки, зелень і спеції. Вийшло пюре з’єднуємо з рідиною, в якій варилися фрукти і знову ставимо на вогонь. У каструлю додаємо сіль, цукор і промитий сушений чорнослив. На середньому вогні пюре доводимо до кипіння і проварюємо, не забуваючи постійно помішувати, поки ткемалі не придбає густу консистенцію.

Готовий ткемалі наливаємо у стерилізовану банку, закручуємо прокип’яченої кришкою і залишаємо до повного охолодження при кімнатній температурі. Після чого прибираємо соус на зберігання в холодильник.

Новости