Традиційний грузинський соус ткемалі готують з кислої сливи. Я пропоную приготувати ароматний ткемалі з червоної аличі з хмелі-сунелі. Пікантний соус чудово поєднується з м’ясними та рибними стравами.
Інгредієнти: на 8 порції.
- Червона алича – 1 кг
- Кінза – 1 пучок
- Перець чилі – 2 шт.
- Часник – 4 зуб.
- Приправа Хмелі-Сунелі – за смаком
- Цукор-пісок – 60 гр.
- Сіль – 1 ст. л.
Процес приготування:
Як почати готувати ткемалі з хмелі-сунелі? Червоний гострий перець ретельно вимийте, розріжте уздовж і акуратно вийміть насіння. Часник очистіть від лушпиння.
В чашу блендера викладіть очищений гострий перець і часник. Подрібніть до однорідної консистенції.
Кінзу ретельно промийте під проточною водою, струсіть зайву вологу. Підготовлену зелень кінзи (можна замінити зеленню петрушки) викладіть в чашу блендера, додати хмелі-сунелі і знову доведіть до однорідної консистенції.
Червону аличу ретельно промийте під холодною проточною водою. Викладіть в глибоку каструлю з товстим дном, трохи розімніть з допомогою великої ложки або картоплем’ялкою. Поставте каструлю на повільний вогонь. Доведіть до кипіння і варіть приблизно 15-20 хвилин.
Зварені гарячі плоди червоної аличі акуратно протріть через дрібне сито, скориставшись силіконової лопаткою або дерев’яною ложкою. Кісточки і шкірку викиньте.
Протерте ягідне пюре помістіть назад в каструлю, додайте подрібнені прянощі і варіть приблизно 10-15 хвилин після закипання на повільному вогні. Підготуйте банки, ретельно вимийте і стерилізуйте їх в мікрохвильовій печі або в духовій шафі. Банки повинні бути абсолютно сухими.
Додайте необхідну кількість цукрового піску і солі. Ретельно перемішайте і варіть ще 10-15 хвилин. Ополоником обережно розлийте ткемалі з хмелі-сунелі в стерильні банки. Гарячі банки з соусом закрутіть кришками, заздалегідь обдайте їх окропом. Залиште до повного охолодження. Потім перемістіть банки в холодильник або прохолодне місце для зберігання.
Приємного насолоди!
Новости