Ткемалі – прекрасна альтернатива магазинним соусів. У наш час багато хто замислюються про своє харчування і відмовляються від харчового сміття», якого вдосталь на прилавках супермаркетів. Ось і я намагаюся готувати все самостійно або ретельно вивчати склад продуктів.


Інгредієнти: на 2 л.

  • Слива синя – 2 кг
  • Помідори свіжі – 2 кг
  • Цибуля ріпчаста – 300 гр.
  • Петрушка – 1 пучок
  • Базилік свіжий – 1 пучок
  • Гвоздика – 1 ч. л.
  • Кориця – 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений – 1 ч. л.
  • Гірчиця – 1 ч. л.
  • Цукор-пісок – 200 гр.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Оцет столовий 9% – 100 мл

Процес приготування:

Рецепт ткемалі з помідорами на зиму смачний! Ретельно вимийте помідори під проточною водою, просушіть, розріжте на чотири частини і видаліть плодоніжку. Нарізані помідори пропустити через м’ясорубку або подрібніть за допомогою блендера або кухонного комбайна.

Сливи ретельно промийте під холодною проточною водою. Розріжте навпіл і вийміть кісточки.

Очищені сливи подрібніть таким же способом, як і помідори, з допомогою м’ясорубки, блендера або кухонного комбайна. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння і також подрібніть в пюре. Гострий перець промийте, акуратно вийміть насіння.

В каструлі з товстим дном з’єднати подрібнені помідори, сливи і ріпчасту цибулю. Поставте каструлю на повільний вогонь. Доведіть до кипіння, додайте необхідну кількість цукрового піску.

Зелень петрушки і базиліка ретельно вимийте, струсіть від надлишків вологи, зв’яжіть в один пучок нитками. Опустіть зелень на пару хвилин у киплячий соус і відразу вийміть.

Потім додайте мелену гвоздику, корицю, чорний перець, гірчичний порошок і сіль. Ретельно перемішайте вміст каструлі.

Додайте очищений гострий перець цілком. І варіть соус приблизно 20-25 хвилин на повільному вогні. Тим часом підготуйте банки, ретельно вимийте і стерилізуйте в мікрохвильовці або в духовій шафі. Банки повинні бути повністю сухими. Кришки обдайте окропом або прокип’ятіть каструльці.

Проварену масу протріть через дрібне сито, знову помістіть в каструлю і варіть ще 25 хвилин. За 5 хвилин до готовності влийте столовий оцет, добре перемішайте і відразу зніміть з вогню. Акуратно перелийте ткемалі в стерильні банки, добре закрутіть кришками. Залиште до повного охолодження. Потім перемістіть банки в холодильник або темне місце на зберігання.

Приємного апетиту!

Новости