Ткемалі – пряний кисло-солодкий соус, який стане відмінним доповненням до будь-якого виду м’яса, риби і навіть картоплі. Такий традиційний грузинський соус готується з використанням злив і великої кількості пряних трав і спецій. Приготувати ткемалі в домашніх умовах нескладно.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Слива синя – 1.5 кг
  • Цукор-пісок – 200 гр.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Часник – 1 мл
  • Кінза – 100 гр.
  • Кріп – 100 гр.
  • Коріандр – 1 ст. л.
  • Суміш перців – за смаком

Процес приготування:

Готувати класичний рецепт на зиму ткемалі з сливи легко! Сливи ретельно промийте, видаліть кісточки. Разом з червоним перцем подрібніть сливи з допомогою м’ясорубки або блендера.

Ставимо отриману масу на вогонь, доводимо до кипіння. Потім можна знову все подрібнити, щоб соус в результаті вийшов максимально однорідним. Ставимо масу з подрібнених злив на вогонь, додаємо цукровий пісок, сіль, рубану зелень (кріп, кінза), зерна коріандру і суміш перців. Перемішуємо і проварюємо протягом 20 хвилин.

Практично в самому кінці приготування додаємо в соус пропущений через прес часник. Даємо масі покипіти пару хвилин і знімаємо з вогню.

Розкладаємо готовий соус в гарячому стані за підготовленим заздалегідь банкам, закриваємо прокип’яченими кришками. Для ткемалі зручно використовувати банки з закручуються кришками.

Пряний соус готовий! Обов’язково зробіть своє меню таким неймовірно смачним ткемалі!

Приємного вам апетиту!

Сливи на зиму