Варення з аличі нерідко доповнюють іншими фруктами і ягодами, але особливо смачним воно виходить з цитрусовими: апельсинами або лимонами. Залежно від кольору аличі ваше варення буде або світлим з медовим відтінком або темно-вишневим. Апельсини можна подрібнити в блендері і додати в сироп, або нарізати разом зі шкіркою шматочками, так буде більш виражений аромат. Аличу можна варити з кісточкою (у деяких сортів вона взагалі не відокремлюється) і частина плодів нарізати половинками, адже цей фрукт досить сухий.


Інгредієнти: на 1.2 л.

  • Алича – 1 кг
  • Цукор-пісок – 1 кг
  • Вода – 1 склянка
  • Апельсин – 2 шт.

Процес приготування:

Почнемо готувати варення з аличі з кісточками з апельсином на зиму. Для приготування варення виберіть зрілу і неушкоджену аличу, а колір фрукта вибирайте на свій розсуд.

Інгредієнти для варення відміряйте у вказаній в рецепті кількості. Аличу добре промийте і у частини плодів видаліть кісточки, щоб вийшло більше фруктового соку.

В окремій каструлі розчиніть в гарячій воді половину зазначеної кількості цукру.

Підготовлену аличу перекладіть в посуд для варіння варення, засипте рештою цукром і потім кілька разів струсніть, щоб цукор покрив всю аличу. Залиште аличу в цукрі на 1 годину. За цей час вона дасть свій сік.

Апельсини добре промийте під гарячою водою і потім наріжте невеликими шматочками разом з шкіркою.

Каструлю з розчиненим цукром, поставте на вогонь і протягом декількох хвилин проваріть сироп.

Гарячим сиропом залийте аличу, додайте до неї нарізані апельсини, перемішайте дерев’яною ложкою і проваріть варення протягом 5 хвилин від початку кипіння, знімаючи пінку з поверхні. Потім вимкніть вогонь і залиште варення на 4 години для повного остигання.

Варіння по 5 хвилин повторіть ще два рази з перервою на охолодження.

Варення з аличі з кісточкою і апельсином готово. Розлийте його по невеликим стерильним баночках, загорніть прокип’яченими кришками і після охолодження перенесіть в місце зберігання.

Смачних і вдалих заготовок!

Варення з алычи Варенье