Сьогодні ми з вами займемося приготуванням смачного варення з груші з додаванням лимона. Спосіб приготування варення у нас не зовсім звичайний: для початку ми будемо запікати груші в духовій шафі, після чого уварювати їх в цукровому сиропі. У підсумку варення у нас вийде ароматним, груші в ньому зберігають свою форму, а сироп залишається прозорим. Лимон надає варенню приємні цитрусові нотки і невелику кислинку, яка відмінно розбавляє солодкий смак груш. За бажанням в варення можна додати трохи ваніліну або кориці, тоді варення буде мати більш насичений пряний аромат.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Цукор-пісок – 600 гр.
  • Вода – 500 мл
  • Лимон – 1 шт.
  • Груша – 1 кг

Процес приготування:

Готувати варення з груш без стерилізації на зиму просто! Для приготування варення ми будемо використовувати стиглі солодкі груші твердих сортів. Промиваємо їх у проточній воді, викладаємо їх на кухонний рушник і даємо обсохнути від води 15-20 хвилин. Потім груші розрізаємо навпіл, видаляємо плодоніжки і серцевину.

Груші викладаємо на деко, вистелений двома шарами пергаментного паперу, зрізом вгору і ставимо в духову шафу. Запікаємо груші при 180 градусах протягом 20-25 хвилин. Орієнтиром має служити сік, який у процесі запікання утворюється в середині груші. Як тільки він з’явився – виймаємо груші з духової шафи.

Займемося приготуванням сиропу: у каструлю з товстим дном наливаємо воду і насипаємо цукор, перемішуємо і ставимо на середній вогонь. Масу, помішуючи, доводимо до кипіння і варимо до повного розчинення цукру. Потім поміщаємо груші в гарячий сироп, перемішуємо, прикриваємо каструлю кришкою і залишаємо груші настоятися 1,5-2 години.

Після того, як груші просочилися сиропом, ставимо каструлю на середній вогонь, доводимо варення до кипіння, не забуваючи періодично помішувати, зменшуємо вогонь і проварюємо протягом 30 хвилин. Потім варення знімаємо з вогню й даємо йому охолонути 5-6 годин. Повністю остигле варення знову ставимо на вогонь, доводимо до кипіння, проварюємо 30 хвилин і знімаємо з вогню. Таку процедуру проводимо три рази. В останній раз в варення додаємо дрібно нарізаний лимон, перемішуємо, проварюємо і знімаємо з вогню.

Готове гаряче варення розливаємо по попередньо простерилизованным банкам, щільно укупориваем прокип’яченими кришками і перевертаємо банки догори дном. Залишаємо варення до повного охолодження при кімнатній температурі, після чого прибираємо його на зберігання в темне прохолодне місце. Трохи варення залишаємо для дегустації, приємного апетиту!

Варення з груш з лимоном Варення з груш на зиму Варенье