Як не дивно, варення можна варити не тільки з самої м’якоті, але і з кірок кавуна, й воно виходить дуже смачним і незвичайним на смак, нагадує яблучне варення. А поєднання з іншими фруктами дає ще більш цікавий результат.


Інгредієнти: на 1 л.

  • Кірки кавуна – 1 кг
  • Цукор-пісок – 1,2 кг
  • Лимон – 0.5 шт.
  • Гвоздика – 4 бутона
  • Апельсин – 1 шт.
  • Сода харчова – 1 ч. л.

Процес приготування:

Щоб приготувати варення з кавунових кірок на зиму, кавун ретельно промийте під проточною водою, зріжте кірку, намагаючись не залишати на ній велика кількість м’якоті, і обріжте жорсткий зелений шар. Частину наріжте невеликими кубиками або брусочками.

В глибокій мисці розведіть соду з великою кількістю теплої води. Викладіть в одержаний розчин кавунові кірки і залиште їх у нього на пару годин. Це дозволить зробити кавун при варінні максимально прозорим.

Після закінчення необхідної кількості часу злийте розчин соди, а кавунові кірки промийте під проточною водою і обсушити за допомогою рушника або паперових серветок. Засипте кубики цукром і залиште на пару годин, щоб кірки пустили сік.

Перекладіть вміст миски в каструлю і поставте на середній вогонь. Постійно помішуючи, доведіть рідину до кипіння, зменшіть нагрів і дочекайтеся повного розчинення цукру.

Апельсин тим часом очистити від цедри з допомогою терки, а саму м’якоть наріжте невеликими шматочками.

Додайте цедру і м’якоть, перемішайте і варіть 15 хвилин. Потім зніміть з вогню і остудіть до кімнатної температури, на це йде від 6 до 12 годин, тому краще починати варити варення ввечері, щоб продовжити на наступний день.

Остигле варення знову поставте на плиту, доведіть до кипіння і варіть 15-20 хвилин. Потім залиште його остигати до кімнатної температури і закип’ятіть в третій раз, вже з додаванням спецій і соку половини лимона.

Готове варення виходить красивого бурштинового кольору. Розкладіть його по заздалегідь пастеризованим банкам, щільно закрутіть кришки або загорніть під ключ, потім переверніть догори дном і укутайте ковдрою. Залиште банки до повного охолодження, потім приберіть в темне і прохолодне місце для зберігання.

Приємного апетиту!

Варення Варення з кавуна з лимоном Варення з кавунових кірок Варення з кавунових кірок з лимоном Кавун на зиму в банках