Для приготування джему слід використовувати зрілі, темно-бордові плоди. М’якоть повністю зрілого кизилу соковита, м’ясиста і має приємний солодкий смак. Щоб витягти кісточки з плодів, необхідно трохи проварити їх у воді – м’якоть розм’якне і її простіше звільнити від кісточки. Всі нюанси обробки кизилу і приготування з нього смачного джему детально викладені в рецепті.


Інгредієнти: на 1.5 л.

  • Кизил – 1,2 кг
  • Цукор-пісок – 1 кг

Процес приготування:

Як приготувати варення з кизилу без кісточок? Плоди кизилу ретельно промиваємо проточною водою. Поміщаємо кизил в каструлю відповідного обсягу і заливаємо водою так, щоб вона ледь доходила до поверхні укладених плодів. Закриваємо каструлю кришкою і ставимо на плиту.

Доводимо рідину до кипіння і зменшуємо температуру плити до мінімальної. З моменту закипання варимо плоди протягом двадцяти-тридцяти хвилин, підтримуючи кипіння низької інтенсивності. Періодично потрібно перевіряти ступінь м’якості кизилу, протикаючи його виделкою: як тільки плоди стануть повністю м’якими, знімаємо каструлю з плити.

Проціджуємо кизил через сито, відвар зберігаємо.

Протираємо ложкою або товкачиком кизил через сито – пюре з протертої м’якоті збираємо в окремий посуд, кісточки залишаються на ситі і їх викидаємо.

В посуд для варіння варення поміщаємо отримане пюре з кизилу, вливаємо збережений відвар і додаємо цукровий пісок.

Ставимо ємність на плиту і при періодичному помішуванні доводимо суміш до кипіння. Час варіння джему орієнтовно становить тридцять-п’ятдесят хвилин. Потрібно, щоб джем уварился до густого стану.

Готовий густий джем фасуємо за попередньо простерилизованным банкам. Відразу закриваємо сухими стерильними кришками.

Даємо джему в банках охолодитися і прибираємо його в місце для зберігання. Після закінчення декількох днів джем ще більше загусне.

Приємного апетиту!

Варення з кизилу Варення з кизилу без кісточки Джеми Кизил на зиму