Варення з кизилу – ласощі з вірменським акцентом. Для того, щоб цей десерт вийшов максимально смачним і корисним, варити його необхідно кілька підходів: за цей час ягода зможе по максимуму пропити сиропом. Кількість цукру, яку потрібно використовувати в процесі приготування варення, слід варіювати залежно від сорти кизилу: якщо ягода зеленувата з кислинкою, на 1 кг., беремо 1, 5 кг. цукру. Якщо ж кизил стиглий і солодкий розраховуємо пропорцію 1:1.
Інгредієнти: на 1.5 порц.
- Кизил – 1 кг
- Цукор-пісок – 1 кг
- Сода харчова – 2 ст. л.
Процес приготування:
Приступимо до готування варення з кизилу по-вірменськи. В першу чергу необхідно як слід підготувати ягоди. Їх потрібно не просто промити, а залити повністю водою і залишити на пару годин, додавши 2 столові ложки харчової соди.
Після цього слід ретельно змити ягоду і викласти в посуд з товстим дном.
Наступний крок – засипаємо ягоду цукром і залишаємо в такому вигляді мінімум на 2 години до того моменту, поки ягода не пустить сік.
Після цього відправляємо ягоду з цукром на повільний вогонь і доводимо варення до кипіння. У процесі варіння не забувайте знімати з варення пінку.
Після закипання знімання ягідно-цукрову суміш з вогню і даємо їй охолонути. Після цього знову відправляємо на вогонь, доводимо до кипіння і поступово остуджуємо.
Готове варення повинно повільно сповзати по ложці. Акуратно перемішуємо варення і розкладаємо його в чисті сухі банки.
Варення з кизила Варення з кизилу з кісточкою Варенье