Варення з кизилу – ласощі з вірменським акцентом. Для того, щоб цей десерт вийшов максимально смачним і корисним, варити його необхідно кілька підходів: за цей час ягода зможе по максимуму пропити сиропом. Кількість цукру, яку потрібно використовувати в процесі приготування варення, слід варіювати залежно від сорти кизилу: якщо ягода зеленувата з кислинкою, на 1 кг., беремо 1, 5 кг. цукру. Якщо ж кизил стиглий і солодкий розраховуємо пропорцію 1:1.


Інгредієнти: на 1.5 порц.

  • Кизил – 1 кг
  • Цукор-пісок – 1 кг
  • Сода харчова – 2 ст. л.

Процес приготування:

Приступимо до готування варення з кизилу по-вірменськи. В першу чергу необхідно як слід підготувати ягоди. Їх потрібно не просто промити, а залити повністю водою і залишити на пару годин, додавши 2 столові ложки харчової соди.

Після цього слід ретельно змити ягоду і викласти в посуд з товстим дном.

Наступний крок – засипаємо ягоду цукром і залишаємо в такому вигляді мінімум на 2 години до того моменту, поки ягода не пустить сік.

Після цього відправляємо ягоду з цукром на повільний вогонь і доводимо варення до кипіння. У процесі варіння не забувайте знімати з варення пінку.

Після закипання знімання ягідно-цукрову суміш з вогню і даємо їй охолонути. Після цього знову відправляємо на вогонь, доводимо до кипіння і поступово остуджуємо.

Готове варення повинно повільно сповзати по ложці. Акуратно перемішуємо варення і розкладаємо його в чисті сухі банки.

Варення з кизила Варення з кизилу з кісточкою Варенье