Варення з недозрілого агрусу виходить зеленуватого кольору, прозоре, з трохи терпкуватим смаком. Вишневі листя додають ту саму нотку терпкості. Щоб прискорити процес очищення їх від «хвостиків», скористайтеся ножицями – справа піде набагато зручніше і швидше.


Інгредієнти: на 1 л.

  • Агрус (недозрілі) – 1 кг
  • Цукор-пісок – 1,5 кг
  • Вода – 100 мл
  • Листя вишні – 1 жменя

Процес приготування:

Як приготувати варення з недозрілого агрусу? Ягоди агрусу збираємо трохи недозрілими. Ретельно промиваємо під проточною водою, очищаємо від можливих домішок, дефектних плодів і гілочок. Видаляємо «хвостики».

Підготовлені ягоди покласти в невелику ємність і заливаємо холодною водою так, щоб вона ледь покрила ягоди. Ставимо в холодильник на півгодини.

Поки агрус охолоджується, варимо сироп. Для цього половину зазначеної норми цукру змішуємо з водою (100 мл) і кип’ятити кілька хвилин.

Вийшов сироп виливаємо в ємність з охолодженим аґрусом і додаємо промиті вишневі листочки. Для зручності можна додати молоду гілочку вишні – видалити всі листочки буде набагато простіше.

Ставимо агрус з сиропом на плиту і доводимо до кипіння. Варимо при кипінні низької інтенсивності приблизно 7-10 хвилин.

Знімаємо з плити і залишаємо варення настоюватися на 10 годин.

Після настоювання ягоди агрусу і вишневі листя витягаємо, що залишився сироп висипаємо другу половину цукру і варимо десять хвилин, періодично помішуючи. Кладемо ягоди в сироп, перемішуємо і вимикаємо плиту.

Знову залишаємо варення настоюватися на 3-5 годин.

Після цього повертаємо варення на плиту і варимо протягом 15 хвилин при повільному кипінні. Утворюється знімаємо пінку, щоб зберегти прозорість. Така технологія інтервального варіння дозволяє отримати прозоре варення з непошкодженими ягодами, а також максимально зберегти зелений колір.

Готове варення в гарячому вигляді розливаємо по простерилизованным сухим банкам і закатуємо. Даємо консервації повністю охолонути і прибираємо в місце зберігання.

Приємного апетиту!

Агрус на зиму Варення Варення з агрусу з вишневими листям Варення з агрусу на зиму Варення з зеленого агрусу