В даний час існує безліч способів приготування варення з ожини. Найчастіше перевага віддається класичним варіантом – варення з ожини цілими ягодами. Таке варення виходить густим завдяки властивості ягід желіроваться при охолодженні.


Інгредієнти: на 3 порції.

  • Ожина – 1 кг
  • Цукор-пісок – 1 кг

Процес приготування:

Почнемо готувати варення з ожини цілими ягодами. Ожину слід перебрати, видаливши все зайве – пошкоджені плоди, гілочки, хвостики ягід. Після цього ожину ретельно промийте і дайте стекти всій рідини.

Далі підготовлені ягоди перекладаємо в ємність для варіння (краще віддати перевагу нікельованої або емальованому посуді без ушкоджень і сколів). Засипаємо ягоди цукровим піском і залишаємо на 2 години. Ожина за цей час повинна пустити сік.

Настоявшиеся ягоди ставимо на вогонь і проварюємо до повного розчинення цукрових кристалів. Важливо стежити, щоб цукровий пісок не пригорів на дні посуду. Для цього помішуйте ягідну суміш. Процес варіння варення від початку закипання займе приблизно 10 хвилин.

Знімаємо ємність з варенням з вогню і охолоджуємо. Потім ставимо ягідну масу знову на вогонь і проварюємо протягом 15 хвилин. Це дозволить варенню мати яскравий і насичений колір.

Готовність варення визначте наступним чином: краплю сиропу покладіть на тарілку, якщо після остигання крапля не буде розтікатися, то варення готове.

Готове варення в гарячому стані розлийте по стерилізованим банкам, закрийте кришками. Остудіть його під теплою ковдрою і перемістіть в прохолодне місце на тривале зберігання. Густе і дуже смачне варення з ожини готово!

Приємного вам чаювання!

Варення з ежевики Варенье Ожина на зиму