Густий і м’який джем з шматочками чорних ягід нагадає про теплі літні дні. Рідкий пектин дасть желюючий ефект при приготуванні і дозволить скоротити необхідну кількість цукру. А ще додамо в джем лимонний сік для приємного аромату і смаку. Подавати такий джем слід у десертній вазі або блюдце, а також його можна додавати начинкою в випічку.
Інгредієнти: на 2 л.
- Ожина – 2 кг
- Цукор-пісок – 1,4 кг
- Лимон – 5 шт.
- Пектин – 1 пакет
Процес приготування:
Приступимо до готування джему з ожини з пектином. Переберіть ожину від сміття і видаліть листочки і плодоніжки. Перекладіть ягоду в друшляк і добре промийте під проточною водою. Залиште ожину на 5 хвилин, щоб стекла вода.
Ягоди перемолите в пюре через м’ясорубку або блендером. Лимони вимийте у гарячій воді, трохи розкачайте руками по столу для кращого відділення соку і розріжте на 2 частини. Вичавіть з них сік. Має вийти 1 склянку. Спробуйте ягоду і якщо вона кисла – порцію соку зменшити наполовину.
Додайте сік в ягідне пюре і розмішайте.
Всипте цукор у каструлю з ягодами і залиште, не перемішуючи, на 30 хвилин. Після – розмішайте.
Поставте джем на великий вогонь і закип’ятити масу, поваріть 1 хвилини, помішуючи. Піну приберіть шумівкою.
Зніміть джем з плити і влийте пектин. Добре перемішайте, накрийте кришкою і залиште на 7 хвилин постояти.
На підготовлені стерильні банки встановіть лійку і розлийте джем. Накрийте тару кришками.
Поставте широку каструлю з водою на плиту і додайте в неї банки, застеливши дно тонким рушником. Води має бути на 2 пальці нижче рівня горлечка. Прокип’ятіть банки 10 хвилин при невеликому кипінні. Акуратно витягуйте банки і закручуйте щільно кришками.
Переверніть тару догори дном, накрийте ковдрою і залиште повільно остигати на добу, не допускаючи протягів і перепадів температури.
Приємного чаювання!
Варення з ожини Джем з ожини Джеми Ожина на зиму