Пропонуємо вам спосіб приготування густого полуничного варення, в якому збережена вся користь і смак ягід. Ягоди в нашому варення залишаються цілими завдяки коротким циклом варіння в кілька підходів і добре підібраному сорту полуниці, який не втрачає форму при приготуванні.


Інгредієнти: на 2 порції.

  • Полуниця – 1 кг
  • Цукор-пісок – 600 гр.
  • Лимонна кислота – на кінчику ножа

Процес приготування:

Готувати варення з полуниці густе просто! Якщо ви хочете, щоб готовності варення збереглися цілі ягоди – необхідно вибирати твердий сорт полуниці, який добре тримає форму при приготуванні. Ще один важливий момент: плодоніжки у полуниці видаляються після того, як ми промили і обсушили ягоду, так у неї потрапить менше вологи і вона не розмокає. Викладаємо нашу полуницю у велику ємність і заливаємо їх холодною водою. Залишаємо ягоди на 10-15 хвилин. Потім полуницю перекладаємо в друшляк і добре промиваємо під проточною струменем прохолодної води.

Даємо полуниці трохи стекти від води в друшляку, після чого викладаємо її на бавовняний рушник і даємо їй обсохнути близько півгодини.

Після того, як полуниця добре висохла, видаляємо у ягід плодоніжки, акуратно викручуючи їх, щоб не пошкодити ягоду. Кладемо ягоду в ємність для варіння і засипаємо цукром. Залишаємо ягоди з цукром при кімнатній температурі 6-8 годин, щоб ягоди пустили сік, а цукор трохи розчинився.

Коли ягоди пустили сік, за допомогою шумівки дістаємо їх з ємності і поміщаємо в окрему миску. Одержаний полуничний сироп ставимо на середній вогонь і нагріваємо до розчинення цукру.

Після того, як цукор розчинився і сироп перетворився на однорідну рідку масу, варимо його на великому вогні 5-7 хвилин, знімаючи піну, що утворюється.

Після закінчення зазначеного часу сироп увариться, стане густішим і зменшиться в обсязі. Викладаємо полуницю в гарячий сироп, перемішуємо дерев’яною ложкою і на середньому вогні доводимо варення до кипіння. Знімаємо ємність з варенням з вогню, вкриваємо бавовняним рушником і залишаємо при кімнатній температурі 6-8 годин до повного охолодження. Після того, як варення повністю охололо, знову ставимо її на вогонь, доводимо до кипіння і знімаємо з вогню. Після чого остуджуємо 6-8 годин. У загальній складності таку процедуру проводимо 3 рази.

Під час третього проварювання додаємо в варення лимонну кислоту, перемішуємо і варимо варення 10-12 хвилин. Наприкінці варіння варення придбає необхідну густу консистенцію, а ягоди залишаться цілими. Банки для варення промиваємо і стерилізуємо, кришки кип’ятимо. Гаряче варення розливаємо по банках, закриваємо кришкою і залишаємо при кімнатній температурі до повного остигання, після чого варення прибираємо в прохолодне темне місце.

Варення з клубники Варення з полуниці з лимонною кислотою Варенье Заготовки з полуниць на зиму Полуниця в сиропі на зиму