Якщо ви хочете приготувати плов без м’яса, відмінним варіантом буде додати нут. Він за поживністю практично схожий з м’ясом, багатий білком і харчовими волокнами. Процес приготування мало чим відрізняється від плову традиційного: спочатку робимо казан з овочів і спецій, потім закладаємо попередньо замочений і відварений нут, рис і вливаємо воду. Тушкуємо до готовності рису.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Рис – 1 склянка
- Цибуля ріпчаста – 2 головки
- Морква – 1 шт.
- Помідори свіжі – 2 шт.
- Нут – 1 склянка
- Часник – 2 зуб.
- Каррі – 0.5 ч. л.
- Сіль – за смаком
- Куркума – 0.5 ч. л.
- Зіра – 0.5 ч. л.
- Перець чилі 0.25 ч. л.
- Масло рослинне – для смаження
- Вода – 2 склянки
- Зелень – для прикраси
Процес приготування:
Почнемо готувати вегетаріанський плов з нутом. Нут замочуємо заздалегідь, так як йому потрібно добре розм’якнути – це займе сім-вісім годин. Промиваємо його, покласти в глибоку ємність, заливаємо холодною водою і залишаємо на вказаний час. Потім відварюємо у воді без солі до м’якості. До моменту приготування плову ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, миємо, обсушуємо і нарізаємо на дрібні шматочки. В товстостінну сковороду наливаємо олію в достатній кількості, розігріваємо його до гарячої температури. Висипаємо в олія цибуля і насіння зіри. Обсмажуємо при помішуванні до легкого золотистого відтінку.
Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо, обсушуємо і ріжемо на тонкі шматочки. Закладаємо моркву в сковороду до цибулі, перемішуємо і продовжуємо обсмажувати ще п’ять-шість хвилин. Далі закладаємо помідори, попередньо промиті, обсушені і нарізані на невеликого розміру шматочки. При необхідності доливаємо ще трохи рослинного масла. Солимо й додаємо мелений перець чилі, перемішуємо і тушкуємо пару хвилин.
З відвареного нуту зливаємо воду, висипаємо горошки в сковороду до овочів. Перемішуємо і тушкуємо дві-три хвилини разом. Рис попередньо ретельно промиваємо до прозорої води і викладаємо в сковороду до нуту з овочами. Додаємо спеції: карі і куркуму. Досолює. Зубки часнику очищаємо і кладемо в сковороду.
Далі гарячу воду вливаємо в сковороду. Доводимо плов до кипіння і варимо при відкритій кришці, поки не випарується вода з поверхні рису. Коли рис на поверхні залишиться без рідини, закриваємо сковороду кришкою і доводимо плов до готовності на мінімальному вогні ще двадцять п’ять-тридцять хвилин. Рис повинен стати розсипчастим і м’яким.
Готовий плов перемішуємо і розкладаємо по порційних тарілках, подаємо до столу в гарячому вигляді. Смак страви стане ще краще, якщо посипати його свіжою зеленню.
Приємного апетиту!
Пісний плов Плов Плов з куркумою Плов на сковороді Плов у каструлі Узбецький плов в казані