Вірменський плов відрізняється відсутністю у складі м’яса та наявністю сухофруктів. Причому сухофрукти можна використовувати різні, в залежності від особистих переваг і наявних будинку варіантів. Частенько додають і горіхи. Незмінний інгредієнт – це, мабуть, родзинки і, звичайно, рис. Обов’язково довгозерний, дає необхідну розсипчастість і легкість плову.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Рис пропарений – 600 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 головки
- Ізюм – 100 гр.
- Курага – 100 гр.
- Масло рослинне – 100 гр.
- Сіль – 20 гр.
- Вода – 500 гр.
Процес приготування:
Щоб приготувати вірменський плов з родзинками, готуємо сухофрукти: курагу і родзинки без кісточок ретельно промиваємо теплою водою. Заливаємо їх окропом на пару хвилин, після чого воду зливаємо, а сухофрукти викладаємо на рушник і обсушуємо. Якщо курага занадто велика, розрізаємо її на невеликі шматочки, приблизно співмірні родзинок.
Ріпчасту цибулю звільняємо від лушпиння, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на тонкі півкільця. У казані розігріваємо таку кількість рослинного масла, щоб воно покривало дно на сантиметр-півтора. Розігріваємо олію до гарячого стану і висипаємо в нього ріпчасту цибулю. Обсмажуємо на середньому вогні до легкого рум’янцю. Не забуваємо періодично заважати.
Коли цибуля почне золотитися, висипаємо до нього підготовлені сухофрукти, перемішуємо і продовжуємо готувати три-п’ять хвилин. Курага та родзинки повинні добре прогрітися і розм’якнути. Родзинки до цього моменту зазвичай надувається і відновлює свою «виноградну» форму.
Займемося рисом. Поміщаємо його в миску і промиваємо в кількох працях води. Остання вода повинна зливатися з крупи повністю чистою і прозорою, без ознак крохмалю.
Викладаємо промитий рис у казан поверх сухофруктів, вирівнюємо. Вливаємо гарячу воду в такій кількості, щоб вона покрила рис на три-чотири сантиметри. Додаємо сіль за смаком. Збільшуємо вогонь і добиваємося швидкого закипання рідини. Після закипання вогонь зменшуємо і выпариваем воду при відкритій кришці. Коли практично вся вода зникне зверху і залишиться тільки всередині плову, покриваємо рис перевернутої плоскою тарілкою відповідного діаметра і закриваємо казан кришкою. Це потрібно для того, щоб забезпечити плову необхідну вологість і повільне пропарювання. Готуємо плов ще десять-п’ятнадцять хвилин до повної готовності рису. Не перемішуємо.
Готовий плов знімаємо з плити, розкриваємо і розкладаємо по порційних тарілках. Подаємо до столу в гарячому вигляді.
Смачного!