Відкриті пироги з брусницею і яблуком готують на пісочному або дріжджовому тісті. Ця випічка справедливо визнається символом домашнього затишку. Дріжджовий пиріг вимагає більшого часу, але він, безсумнівно, смачніше пісочного тарта. Брусниця для пирога береться свіжа або заморожена, яблука – солодкі, тоді в начинку цукру додається менше. Тісто можна взяти готове листкове, але в цьому рецепті замішуємо його своїми руками. Замішуємо тісто на свіжих дріжджах. Такий пиріг добре зберігається кілька днів без зміни текстури та смаку.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Борошно – 400 гр.
  • Цукор-пісок – 6 ст. л.
  • Молоко коров’яче – 150 мл
  • Свіжі дріжджі – 12 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Брусниця – 150 гр.
  • Яблука – 150 гр.
  • Масло рослинне – 30 мл
  • Сіль – 0.5 ч. л.

Процес приготування:

Як почати готувати відкритий пиріг з брусницею і яблуками? Насамперед підготуйте всі інгредієнти для випічки пирога.

Потім приготуйте опару для дріжджового тіста. У посуд для замішування тіста налийте тепле молоко, розкришите в нього свіжі дріжджі, насипте по 1 ложці борошна і цукру, додайте сіль і все добре перемішайте. Опару поставте на 20 хвилин в тепло, щоб дріжджі почали працювати, і опара збільшилася в обсязі.

Після закінчення цього часу у підійшла опару насипте ще 2 ложки цукру, розбийте яйце, додайте рослинне масло і насипте потрібну кількість просіяного борошна. Руками замісити тісто.

Потім прикрийте тісто серветкою і поставте в тепле місце на 20 хвилин, щоб воно підійшло. На свіжих дріжджах тісто піднімається швидко.

За цей час приготуйте начинку для пирога. Яблука, бажано твердого та солодкого сорту, очистіть і подрібніть на крупну тертку.

Потім до яблук покладіть промиту брусницю і начинку перемішайте.

тісто рукою трохи обімніть, потім розкачайте в коржик і укладіть в змащену маслом форму для випічки.

Поверх тіста викладіть рівним шаром начинку з брусниці з яблуком і посипте 3 ложками цукру.

Випікайте відкритий пиріг з брусницею і яблуком в духовці, розігрітій до 180°С протягом 35-40 хвилин. Випечений пиріг вийміть з форми трохи остудіть, прикривши серветкою, і можете подавати до столу.

Смачною і вдалою выпечки!

Пироги