Якщо є бажання приготувати пиріг з полуницею, пропонуємо розглянути цей варіант. Зробимо основу з пісочного тіста – вона забезпечить розсипчастий корж і високі бортики виробу. Для заливки візьмемо сир та сметану – після запікання суміш схопиться в ніжну соковиту масу з приємним вершковим смаком. Ягоди полуниці в такий заливці вигідно проявляють всю свою соковитість і аромат. Важливий момент: після випікання не поспішаємо зняти пробу. Щоб оцінити пиріг гідно, йому необхідно дати повністю охолонути: тісто стане розсипчастим, заливка стабілізується, порційні шматочки вийдуть рівними і красивими. Такий пиріг прикрасить будь чаювання!


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Борошно – 350 – 400 гр.
  • Яйце (для тесту) – 2 шт.
  • Розпушувач тіста – 1 ч. л.
  • Масло вершкове – 120 гр.
  • Цукор-пісок (для тіста) – 100 гр.
  • Ванільний цукор (для тіста) – 20 гр.
  • Крохмаль кукурудзяний – 20 гр.
  • Сметана 26% – 150 гр.
  • Сир (пастоподібний) – 150 гр.
  • Яйце (для заливки) – 2 шт.
  • Цукор-пісок (для заливки) – 150 гр.
  • Полуниця – 250 гр.
  • Масло рослинне – для змазування

Процес приготування:

Для приготування заливного пирога з сиром та полуницею рекомендуємо використовувати міксер – це суттєво полегшить працю і заощадить час. У глибоку миску розбиваємо яйця, додаємо цукровий пісок і ванільний цукор. Починаємо збивати інгредієнти міксером на високій швидкості. Домагаємося одержання густої, пухкої, повітряної і майже білої піни. Етап збивання важливий – від цього залежить легкість пісочного тіста.

Розм’якшене вершкове масло ріжемо на невеликі шматочки і додаємо в яєчну піну. Продовжуємо збивати, поки не вийде однорідна маса.

змішуємо Борошно з розпушувачем в окремій ємності. Додаємо суху борошняну суміш в яєчно-масляну масу частинами, добре змішуючи міксером до однорідності після кожного додавання.

Коли тісто стане складно заважати, підсипаємо ще борошна з розпушувачем і переходимо на роботу руками. Швидко замішуємо м’яке, оформлене тісто, яке не липне до рук і добре тримає форму. Загорнути тісто у харчову плівку і прибираємо в холодильник на п’ятнадцять-двадцять хвилин.

Поки тісто охолоджується, готуємо сирну заливку. У миску викладаємо пастоподібний сир, жирну сметану, розбиваємо яйця, додаємо цукровий пісок і кукурудзяний крохмаль. Міксером збиваємо все разом до отримання однорідної рідкої маси і розчинення цукрових кристаликів.

Форму для випічки пирога змащуємо невеликою кількістю рослинного масла без запаху. Як варіант, можна застелити її також промасленим пергаментом. Якщо форма силіконова, можна і не змащувати. Приготоване тісто розгортаємо в пласт за розміром форму і укладаємо його всередину. Руками притискаємо пласт до дна і країв форми – робимо рівні бортики. Пісочна основа готова.

На тісто виливаємо сирну заливку.

Полуницю моєму, чашолистки обриваємо, добре обсушуємо ягоди на рушник від зайвої вологи. Якщо полуниця занадто велика, розрізаємо її на частини поменше.

Підготовлені ягоди рівномірно розкладаємо в заливці.

Духовку завчасно розігріваємо до температури 180 градусів. Форму з пирогом ставимо на середній рівень уже гарячої духовки і випікаємо протягом години орієнтовно. Час випікання може варіювати в залежності від конкретної духовки. Орієнтуємося на те, що до кінця випікання пісочний корж повинен красиво підрум’янитися по краях, а заливка придбає кремовий золотистий відтінок. Готовий пиріг дістаємо з духовки і даємо йому повністю охолонути.

Перекладаємо остигле виріб на сервірувальне блюдо, розрізаємо на порції і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Заливний пиріг Заливний пиріг з полуницею Пиріг з полуницею та сметанною заливкою Пиріг з сиром та полуницею Пироги Тісто для заливного пирога на сметані