Пиріг – выручайка в ситуаціях, коли за короткий час потрібно приготувати ефектну ситну випічку. Пиріг дійсно виходить дуже привабливим – досить пишним, рівномірно золотистим, рівномірно піднявся. Капустяна начинка ховається всередині і запікається до м’якого ніжного стану. При цьому вона соковита. Такий пиріг прикрасить будь-який стіл і порадує любителів випічки.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Яйце – 2 шт.
  • Молоко коров’яче – 0.5 склянки
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Розпушувач тіста – 10 гр.
  • Сіль (для тіста) – 1 ч. л.
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.
  • Борошно пшеничне – 8 ст. л.
  • Капуста білокачанна – 500 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Сіль (для начинки) – за смаком
  • Масло рослинне – для смаження

Процес приготування:

Почнемо готувати капустяний пиріг з рідкого тіста на молоці. Моркву миємо, чистимо від верхньої шкірки і натираємо на крупній тертці. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на дрібні кубики. На плиті розігріваємо в глибокій сковороді трохи олії без запаху, висипаємо в нього підготовлені цибулю з морквою і обсмажуємо їх при помішуванні до м’якого стану.

Капусту тонко шаткуємо вручну ножем або за допомогою комбайна. Викладаємо її в сковороду до цибулі і моркви, перемішуємо і тушкуємо до м’якості.

Якщо використовується молода капуста, то часу знадобиться небагато – вона протушкується за сім-десять хвилин. Якщо капуста зимова, то гасити її доведеться не менше п’ятнадцяти хвилин. В кінці приготування додаємо в капустяну масу сіль по смаку, перемішуємо і знімаємо з плити. Даємо трохи охолонути перед тим, як класти в пиріг.

Замішуємо тісто. У глибокій мисці змішуємо яйця, сіль, цукровий пісок, молоко і розтоплене вершкове масло. Збиваємо інгредієнти змішуємо міксером або вручну – потрібно домогтися однорідності і легкої піни. Потім всипаємо просіяне борошно і розпушувач. Ретельно розмішуємо, щоб розбити всі грудочки.

Форму для випічки змащуємо олією з допомогою силіконової пензлика. Виливаємо половину замішаного тіста. Щоб воно рівномірно розподілилося по всій формі, нахиляємо її в різні боки, даючи масі розтектися. На тісто викладаємо остиглу капустяну начинку. Намагаємося робити це рівномірно.

Поверх начинки виливаємо решту тіста. При необхідності замазуємо просвіти зворотною стороною ложки.

Духовку розігріваємо до температури 180 градусів. Ставимо пиріг на середній рівень і випікаємо протягом сорока-сорока п’яти хвилин, поки на поверхні не утворюється виражена золотава скоринка.

Готовий пиріг дістаємо з духовки і злегка остуджуємо.

Розрізаємо на порційні шматки і подаємо до столу в гарячому або охолодженому вигляді.

Приємного апетиту!

Заливний пиріг Заливний пиріг з капустой Заливний пиріг з капустою і яйцем Заливний пиріг з капустою на швидку руку Заливний пиріг з капустою, цибулею і яйцем Заливний пиріг на молоці Пироги