Коли в період врожаю полуниці свіжих ягід вже всі наїлися, саме час готувати смачну соковиту випічку. Пироги з полуницею дуже ніжні: за виглядом і смаком вони можуть успішно конкурувати з делікатними тортами і тістечками. Тільки часу на приготування потрібно набагато менше – а це завжди цінується. Ніжний сметанний крем у поєднанні з солодкими ягодами і пісочним тістом дає дуже приємне поєднання смаку – сподобається і ласунам, і тим, хто випічку не особливо жалує.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.
  • Борошно – 200 гр.
  • Яйце (для начинки) – 3 шт.
  • Цукор-пісок (для начинки) – 150 гр.
  • Сметана (для начинки) – 300 гр.
  • Ванільний цукор – 2 ч. л.
  • Полуниця – 400 – 500 гр.
  • Борошно – 2 ст. л.
  • Масло рослинне – для змазування

Процес приготування:

Для приготування відкритого пирога з полуницею та сметанною заливкою в миску просіваємо борошно, додаємо сіль та цукровий пісок. Вершкове масло ріжемо на маленькі шматочки або тремо на крупну тертку і викладаємо в борошно. Руками перетираємо борошно з маслом до отримання рівномірної крихти.

Потім розбиваємо в крихту яйце, перемішуємо і замішуємо руками досить щільне, не липке тісто.

Формуємо з тіста кулю, накриваємо рушником, щоб не підсихала поверхню, і поміщаємо його в холодильник.

Готуємо сметанную заливку. Для цього в окрему миску розбиваємо яйця, висипаємо цукровий пісок, ванільний цукор, додаємо сметану і борошно в зазначеній кількості. Перемішуємо всі разом віночком або міксером на середній швидкості до повної однорідності.

Форму для випічки змащуємо рослинним маслом. Як варіант, можна застелити її промасленим пергаментом. Силіконову форму допустимо не змащувати. Пісочне тісто розгортаємо в пласт, викладаємо його у форму і розподіляємо руками, формуючи рівні бортики.

Готуємо ягоди. Полуницю промиваємо в прохолодній воді, чашолистки видаляємо, добре обсушуємо ягоди на рушник від залишкової вологи. Розрізаємо полуницю на частини поменше, якщо вона надто велика. Викладаємо ягоди на тісто у формі. Приготовленої сметанно-яєчною масою заливаємо полуницю. Злегка нахиляємо в різні боки форму, щоб заливка розподілилася рівномірно.

Духовку завчасно розігріваємо до температури 200 градусів. Форму з майбутнім пирогом ставимо на середній рівень уже гарячої духовки і випікаємо протягом сорока-сорока п’яти хвилин орієнтовно. Час випікання може бути трохи більше або менше – залежно від конкретної духовки. Готовий пиріг повинен добре зарум’яниться по краях, а поверхня заливки повинна ущільнитися і стати золотисто-кремовою. Готовий виріб дістаємо з духовки і даємо йому повністю охолонути.

Після остигання пиріг нарізаємо на порції і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Відкритий пиріг з полуницею Заливний пиріг Пиріг з полуницею та сметанною заливкою Пироги Пісочний пиріг з полуницею та сметанною заливкою