В’ялені помідори – це смачний делікатес, який зажадає від вас багато часу і старань. Зате ваші старання сповна винагородиться, коли ви відкриєте баночку таких помідор, покладіть їх на хрусткий тост з вершковим сиром, додасте на томати листочок базиліка і збризніть декількома краплями ароматного масла, в якому зберігалися помідори. Це просто чудово!
Інгредієнти: на 0.5 л.
- Помідори свіжі – 1,5 кг
- Масло рослинне – 150 мл
- Масло оливкова – 100 мл
- Сіль – 1,5 ст. л.
- Розмарин сушений – 2 щіпки
- Чебрець свіжий – 1 щіпка
- Прованські трави – 1 щіпка
- Часник – 3 зуб.
- Бальзамічний оцет – 2 ст. л.
- Перець червоний мелений – на кінчику ножа
Процес приготування:
Для приготування в’ялених помідорів по-італійськи необхідно вибирати стиглі і тверді томати з сухуватою м’ясистою начинкою. Такі сорти помідорів добре піддаються сушці і не виділяють багато соку. Помідори промиваємо під струменем теплої проточної води, викладаємо на рушник і залишаємо на 10-15 хвилин, щоб вони обсохнули.
Помідори ріжемо навпіл, видаляємо плодоніжки. Якщо м’якоть у помідорів водяниста – видаляємо її за допомогою чайної ложки, щоб вона не давала зайву вологу помідорів, так як вона збільшить час сушіння помідорів.
Нарізані помідори викладаємо на тарілку розрізом вгору, солимо і залишаємо на 30-40 хвилин.
Після того, як помідори виділили сік, викладаємо їх на паперовий рушник розрізом вниз і залишаємо на 2-3 години, щоб прибрати зайвий сік.
Розкладаємо половинки помідорів в піддони електросушарки так, щоб між ними були невеликі проміжки для циркуляції повітря.
На сушарці виставляємо режим сушіння овочів, якщо у вас є регулювання температури – виставляємо 70 градусів. Закриваємо кришку і натискаємо кнопку «Старт». Через кожні 1-2 години необхідно буде змінювати рівні сушарки місцями: нижні ставимо наверх, верхні спускаємо вниз, щоб помідори на різних рівнях однаково просушилися.
через 12 годин безперервної роботи сушарки помідори не повинні виділяти вологу при натисканні і не повинні ламатися. Помідори повністю готові.
У сотейнику змішати рослинне і оливкове масло (за бажанням можна використовувати тільки оливкове масло), ставимо на вогонь і нагріваємо до гарячого стану, але не кип’ятимо. У гаряче масло додаємо спеції, перемішуємо, накриваємо кришкою і залишаємо остигати до кімнатної температури.
Банки для закрутки томатів промиваємо питною содою, додаємо в кожну банку 1-2 столові ложки проточної води і ставимо в мікрохвильову піч на 1-2 хвилини для стерилізації. Після того, як банки трохи охолонуть, на дно кладемо кілька пластинок часнику, потім щільно укладаємо в’ялені помідори, в кожну банку додаємо пару щіпок солі, гострий перець і бальзамічний оцет. Заливаємо в кожну банку тепле ароматизоване масло і щільно закриваємо прокип’яченими кришками.
Готові в’ялені помідори зберігаємо в холодильнику. Через пару днів в’ялені помідори просочаться ароматом прованських трав і спецій, і їх можна буде дегустувати. Приємного апетиту!
В'ялені помідори В'ялені помідори в електросушарці В'ялені помідори в оливковій олії В'ялені помідори в олії В'ялені помідори в сушарці Гостра закуска з помідорів