Як правильно приготувати шулюм з свинини? Шулюм можна вважати різновидом шурпи. Популярний цей суп і у народів Кавказу, і в українців. Він простий у приготуванні, поживний і корисний. Тарілка шулюма дуже вдало впишеться в зимове меню – наваристий суп добре зігріває і насичує. Що стосується м’ясної складової шулюма, то можна брати і баранину і яловичину, і свинину, і навіть курку. Час варіння буде відрізнятися в залежності від виду м’яса, але результат виходить незмінно смачним при будь-якому виборі. За даним рецептом готуємо шулюм на свинині.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Свинина – 400 гр.
  • Картопля – 2 шт.
  • Помідори свіжі – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Болгарський перець солодкий – 1 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Петрушка – за смаком
  • Паприка мелена – на смак
  • Часник – 2 зуб.

Процес приготування:

Як правильно приготувати шулюм з свинини? Свинину промиваємо, зрізаємо надлишок жиру, якщо необхідно. Ріжемо м’ясо великими шматками поперек волокон і укладаємо в каструлю.

Заливаємо водою в кількості двох літрів. Ставимо каструлю на плиту, доводимо вміст до кипіння, після чого знижуємо температуру до мінімальної і варимо м’ясо при повільному кипінні тридцять-сорок хвилин. З’являється знімаємо пінку. Якщо свинина стара, то час варіння збільшуємо – потрібно, щоб м’ясо стало м’яким.

Після цього свинину виймаємо з бульйону і перекладаємо в окремий посуд. Закутуємо, щоб м’ясо повністю не охололо.

Каструлю з бульйоном повертаємо на плиту.

Картоплю очищаємо від шкірки, промиваємо і ріжемо на великі шматки. Закладаємо картоплю в бульйон

Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо та нарізаємо тонкими кружечками. Відправляємо слідом за картоплею в бульйон.

Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо дрібними кубиками. Додаємо в каструлю.

Солимо за смаком і варимо все разом двадцять-двадцять п’ять хвилин, поки картопля не стане повністю м’яким.

Помідори промиваємо і вирізаємо слід від плодоніжки. Нарізаємо томати невеликими шматочками і відправляємо їх у суп.

Болгарські перці очистити від насіння і плодоніжки, м’якоть ріжемо на невеликі кубики. Висипаємо в каструлю.

Кладемо також паприку і чорний мелений перець, при необхідності досолює.

Кладемо в суп раніше зварене м’ясо. Продовжуємо варити все разом ще десять-п’ятнадцять хвилин.

Петрушку промиваємо і подрібнюємо ножем.

Часник звільняємо від лушпиння і пропускаємо через прес.

Висипаємо зелень в шулюм, додаємо часник, перемішуємо і знімаємо з плити. Даємо супу настоятися при закритій кришці п’ятнадцять-двадцять хвилин.

Готовий шлюм розливаємо по порційним глибоких тарілках. Подаємо в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Шулюм Шулюм в казані Шулюм з свинини