Як правильно приготувати шулюм з свинини? Шулюм можна вважати різновидом шурпи. Популярний цей суп і у народів Кавказу, і в українців. Він простий у приготуванні, поживний і корисний. Тарілка шулюма дуже вдало впишеться в зимове меню – наваристий суп добре зігріває і насичує. Що стосується м’ясної складової шулюма, то можна брати і баранину і яловичину, і свинину, і навіть курку. Час варіння буде відрізнятися в залежності від виду м’яса, але результат виходить незмінно смачним при будь-якому виборі. За даним рецептом готуємо шулюм на свинині.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Свинина – 400 гр.
- Картопля – 2 шт.
- Помідори свіжі – 2 шт.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 головка
- Болгарський перець солодкий – 1 шт.
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Петрушка – за смаком
- Паприка мелена – на смак
- Часник – 2 зуб.
Процес приготування:
Як правильно приготувати шулюм з свинини? Свинину промиваємо, зрізаємо надлишок жиру, якщо необхідно. Ріжемо м’ясо великими шматками поперек волокон і укладаємо в каструлю.
Заливаємо водою в кількості двох літрів. Ставимо каструлю на плиту, доводимо вміст до кипіння, після чого знижуємо температуру до мінімальної і варимо м’ясо при повільному кипінні тридцять-сорок хвилин. З’являється знімаємо пінку. Якщо свинина стара, то час варіння збільшуємо – потрібно, щоб м’ясо стало м’яким.
Після цього свинину виймаємо з бульйону і перекладаємо в окремий посуд. Закутуємо, щоб м’ясо повністю не охололо.
Каструлю з бульйоном повертаємо на плиту.
Картоплю очищаємо від шкірки, промиваємо і ріжемо на великі шматки. Закладаємо картоплю в бульйон
Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо та нарізаємо тонкими кружечками. Відправляємо слідом за картоплею в бульйон.
Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо дрібними кубиками. Додаємо в каструлю.
Солимо за смаком і варимо все разом двадцять-двадцять п’ять хвилин, поки картопля не стане повністю м’яким.
Помідори промиваємо і вирізаємо слід від плодоніжки. Нарізаємо томати невеликими шматочками і відправляємо їх у суп.
Болгарські перці очистити від насіння і плодоніжки, м’якоть ріжемо на невеликі кубики. Висипаємо в каструлю.
Кладемо також паприку і чорний мелений перець, при необхідності досолює.
Кладемо в суп раніше зварене м’ясо. Продовжуємо варити все разом ще десять-п’ятнадцять хвилин.
Петрушку промиваємо і подрібнюємо ножем.
Часник звільняємо від лушпиння і пропускаємо через прес.
Висипаємо зелень в шулюм, додаємо часник, перемішуємо і знімаємо з плити. Даємо супу настоятися при закритій кришці п’ятнадцять-двадцять хвилин.
Готовий шлюм розливаємо по порційним глибоких тарілках. Подаємо в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Шулюм Шулюм в казані Шулюм з свинини