Відтворити традиційну кавказьку хашламу легко можна в звичайних домашніх умовах. У приготуванні цієї страви з незвичайною назвою немає нічого складного. Хашлама, швидше, навіть готується простіше, ніж наш звичний борщ. Потрібно лише настроїтися, що варити страву на плиті доведеться досить довго – кілька годин. М’ясо повинно стати повністю м’яким – це дуже важливо для смакової насиченості хашлама.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Свинина – 2 кг
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Помідори свіжі – 4 шт.
  • Картопля – 4 шт.
  • Зелень – 1 пучок
  • Болгарський перець солодкий – 1 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Приправа Хмелі-Сунелі – за смаком

Процес приготування:

Як приготувати хашламу з свинини в домашніх умовах? Свинину обсушуємо паперовими рушниками і нарізаємо невеликими шматочками упоперек волокон. Якщо є надлишок жиру, то її краще зрізати.

Помідори промиваємо, обсушуємо, вирізаємо слід від плодоніжки. Нарізаємо часточками томати. Болгарські перці звільняємо від насіння і плодоніжки, після чого нарізаємо їх тонкими сегментами.

Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і ріжемо ножем на тонкі півкільця.

Картопля очищаємо, промиваємо та нарізаємо невеликими брусочками або кружальцями, як більше подобається.

Тепер «збираємо» хашламу для подальшого гасіння. Зручно для приготування на плиті використовувати об’ємний казан або каструлю з товстими стінками. Викладаємо половину нарізаних томатів на дно першим шаром. Масло додавати не треба. Злегка солимо. Викладаємо шарами половину цибулі, картоплі та болгарського перцю. На шари овочів тепер викладаємо шматочки свинини. М’ясо посипаємо сіллю, чорним меленим перцем і хмелі-сунелі. Поверх свинини знову укладаємо шарами залишилися овочі: помідори, ріпчаста цибуля, картопля, болгарський перець. Шари не забуваємо злегка посолити. Зелень дрібно рубаємо ножем і висипаємо на поверхню хашлама. Закриваємо казан кришкою, ставимо на плиту і доводимо вміст до кипіння. Після цього варимо хашламу при мінімальній температурі плити півтора-два години. Подаємо в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Хашлама в казані Хашлама з свинини