На Кавказі хашлама вважається традиційним блюдом, причому кожен народ готує цю страву по-своєму. Чуваська варіант хашлама передбачає велику кількість картоплі, за рахунок чого ситність такої їжі істотно зростає. Особливо хороша хашлама по-чувашски у холодні зимові дні: і зігріє, і додасть сил, і, як завжди, своїм насиченим смаком порадує.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Свинина – 800 гр.
  • Помідори свіжі – 4 шт.
  • Болгарський перець солодкий – 4 шт.
  • Картопля – 6 шт.
  • Часник – 4 зуб.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Приправа Хмелі-Сунелі – за смаком
  • Паприка – за смаком
  • Зелень – для прикраси

Процес приготування:

Як почати готувати хашламу по-чувашски з свинини? Шматок свинини промиваємо, обсушуємо і нарізаємо впоперек волокон на невеликого розміру шматочки. Ідеально для хашлама підходять реберця – їх краще порубати невеликими відрізками. Помідори промиваємо, видаляємо сліди від плодоніжки і нарізаємо кожен томат поперечними гуртками. Болгарський перець промиваємо, звільняємо від плодоніжки і насіння і нарізаємо кільцями або соломкою.

На дно товстостінної каструлі або казана викладаємо половину від усієї кількості гуртків помідорів. Додавати масло не потрібно. Злегка присипаємо томати сіллю

Викладаємо поверх шматки свинини. На м’ясо насипаємо сіль, чорний мелений перець, паприку і хмелі-сунелі. Розкладаємо очищені зубки часнику.

Поверх приправленого м’яса викладаємо частину болгарського перцю. Картопля очищаємо від шкірки, миємо й ріжемо на товсті гуртки. Половину від усього картоплі розподіляємо на болгарському перці. Посипаємо невеликою кількістю солі.

Далі укладаємо шарами залишилися помідори, болгарський перець і другу частину картоплі. Поверхня солимо і перчимо.

Закриваємо каструлю кришкою і ставимо на плиту. Готуємо хашламу на середньому вогні, поки не виділиться якусь кількість рідини. Потім знижуємо температуру плити до мінімуму і тушкуємо страву протягом двох-двох з половиною годин. Перемішувати не треба. Розкладаємо готову хашламу по порційних тарілках і щедро посипаємо рубаною зеленню.

Приємного апетиту!

Хашлама Хашлама в казані Хашлама з свинини