Хто встоїть перед гарячими домашніми рогаликами, щойно з духовки, виливають теплий здобний аромат? Не тільки діти, але і дорослі з задоволенням поласують цієї рум’яної випічкою з начинкою. Можна подумати, що приготування рогаликів складне – це і тривала розстоювання тіста, і трудомістка формування заготовок. Однак це не зовсім так. Тісто будемо робити на кефірі без додавання дріжджів – маса вже готова до оброблення відразу після замісу. Таке тісто зручно в роботі: не липне, легко розкочується, не рветься – розрізати пласт на секції і загорнути рогалик праці не складе. Важливо вибрати «правильне» повидло: густе, яке не витече при випіканні на деко.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Кефір – 1 склянка
- Цукор-пісок (для тіста) – 3 ст. л.
- Сіль – 1 щіпка
- Масло вершкове – 100 гр.
- Сода харчова – 0.5 ч. л.
- Оцет столовий 9% – 0.5 ч. л.
- Борошно пшеничне – 3,5 склянки
- Цукор-пісок – 1 – 2 для посипання
- Повидло – 200 гр.
- Яйце – для змазування
- Цукрова пудра – для посипання
- Масло рослинне – для змазування
Процес приготування:
Як приготувати рогалики з повидлом в домашніх умовах? Борошно просіваємо через дрібне сито в широку миску. Додаємо сіль. Вершкове масло завчасно дістаємо з холодильника, щоб воно стало трохи м’якше. Розрізаємо його на маленькі шматочки або натираємо на крупній тертці, занурюючи в борошно під час натирання.
Сухими руками перетираємо масло з борошном у дрібну крихту.
З олійно-борошняної суміш вливаємо кефір. Додаємо цукровий пісок. Окремо гасимо соду оцтом і отриману кашку викладаємо в миску слідом за цукром.
Замішуємо тісто спочатку ложкою, а потім руками. Можливо, борошна потрібно трохи більше або менше – це залежить від характеристик конкретної борошна та її вологості. У результаті тісто має бути м’яким, але пружним. Воно добре тримає форму і легко розгортати. Скачуємо масу в ковбаску і ділимо її на три частини.
Кожну частину перекладаємо на злегка присипану борошном поверхню і розкочуємо качалкою в тонкий пласт круглої форми.
Кожен розкатаний коло з тіста злегка присипаємо цукровим піском.
Тепер розрізаємо коло на сектори. Це можна робити як звичайним ножем, так і круглим ножем для піци – дуже зручно. Намагаємося, щоб розмір секторів було більш-менш однаковим. На край кожного шматочка викладаємо потроху густого повидла. Якщо є сумніви у тому, чи добре буде тримати форму повидло при випічці, попередньо його можна змішати з крохмалем (на 200 гр. повидла – 1,5 ч. л. крохмалю).
Формуємо рогалик, загортаючи начинку від широкого краю – до вузького. Таким чином на рогалике сформується ступеневу піднесення смужок тіста. Деко змащуємо олією або застеляємо промасленим пергаментом. Викладаємо на нього сформовані рогалики на невеликій відстані один від одного – при випічці вироби збільшаться в об’ємі. Яйце кладемо в невелику ємність і гарненько збовтуємо віночком до однорідності. З допомогою силіконової пензлика змащуємо збитим яйцем поверхню кожного рогалика – так випічка придбає красивий глянець після випічки. Бажано, щоб яйце не потрапило на деко, так як буде пригорати.
Духовку розігріваємо до 200 градусів. Деко з рогаликами ставимо вже в гарячу духовку на середній рівень. Випікаємо протягом двадцяти– тридцяти хвилин до рум’янцю. Готові рогалики дістаємо з духовки і даємо їм трохи охолонути.
Теплі рогалики перекладаємо з дека на сервірувальну тарілку. Посипаємо їх цукровою пудрою через ситечко і подаємо до столу.
Приємного апетиту!
Рогалики