Сьогодні представляю вашій увазі рецепт рогаликів з повидлом із дріжджового тесту на кефірі в духовці. Якщо хочете порадувати домашніх смачною випічкою, приготуйте рогалики: пишні, м’які, з соковитою начинкою всередині і рум’яної золотистою скоринкою зовні. Доведеться повозитися з розстойкою тіста і формуванням акуратних заготовок, але воно того варто. Такі рогалики можна приготувати про запас. Вони добре зберігаються в закритому посуді, не втрачаючи своєї м’якості і легкості. Таку закриту штучну випічку дуже зручно брати з собою – ласощі збереже вигляд і порадує домашнім смаком в будь-який час.


Інгредієнти: на 8 порції.

  • Борошно пшеничне – 700 – 800 гр.
  • Сухі дріжджі – 1,5 ч. л.
  • Цукор-пісок – 4 ст. л.
  • Масло рослинне – 4 ст. л.
  • Яйце – 2 шт.
  • Кефір – 300 мл
  • Сіль – 0.5 ч. л.
  • Повидло (густе) – 500 гр.
  • Яйце – для змазування
  • Масло рослинне – для змазування

Процес приготування:

Щоб приготувати рогалики з повидлом із дріжджового тесту на кефірі в духовці, перед приготуванням тіста підігріваємо кефір до теплої температури. Відміряємо потрібну кількість інгредієнтів.

Готуємо опару. Для цього підігрітий кефір поміщаємо в миску і додаємо до нього цукровий пісок, сіль, сухі дріжджі і сто грам борошна із загальної кількості. Віночком змішуємо всі разом до повної однорідності. Затягуємо миску з опарою харчовою плівкою і залишаємо в теплому місці на годину, щоб дріжджі повноцінно активувалися, а маса помітно збільшилася в обсязі.

Через годину можна буде побачити, як опара стала повітряна, крупнопористая. Знімаємо харчову плівку і продовжуємо роботу по замішування тіста.

До неї опарі розбиваємо яйця, додаємо рослинне масло і добре перемішуємо. Порціями підсипаємо решту просіяного борошна. Замішуємо тісто спочатку ложкою, потім переходимо на роботу руками. Кількість борошна, потрібній для замісу тіста, може варіювати. Орієнтуємося на консистенцію тіста – вона повинна бути м’якою, пружною, добре тримає форму. Замішане тісто руками придавлюємо в товстий пласт.

Краю пласта підгинаємо всередину. Отриману заготівлю викладаємо в змащену рослинним маслом глибоку миску, затягуємо харчовою плівкою і знову прибираємо в тепло для расстойки.

Через півтора-дві години тісто збільшиться в об’ємі в два рази, стане пористим, ноздреватым.

Готове тісто розділяємо на невеликі частини розміром з дрібне яйце.

Окремо відразу збовтуємо до однорідності яйце для змащування.

Кожну порцію тіста розкочуємо качалкою або розтягуємо вручну у вигляді овалу. Густе повидло розрізаємо на шматочки за розміром майбутніх рогаликів. Укладаємо повидло на край коржі.

Загортаємо повидло тестом з краю, як показано на фото.

що Залишився вільним край тіста надрізаємо смужками.

З допомогою силіконової пензлика змащуємо збитим яйцем ділянка між загорнутим в тісто повидлом і смужками з тіста.

Кожну смужку акуратно піднімаємо вгору і загортаємо на начинений повидлом ділянку. Після того, як всі смужки будуть зафіксовані, злегка згинаємо заготовку – рогалик готовий.

Деко змащуємо тонким шаром рослинного масла або застеляємо промасленим пергаментом. Викладаємо на нього заготовлені укласти на відстані один від одного – при випічці вони збільшаться в розмірі. Залишаємо заготовки на деку для підйому ще на двадцять п’ять – тридцять хвилин. Після цього змащуємо їх поверхню збитим яйцем, щоб надати привабливого глянець.

Духовку заздалегідь розігріваємо до 180 градусів. Деко з рогаликами ставимо вже в гарячу духовку і випікаємо протягом двадцяти п’яти – тридцяти хвилин до рум’яної скоринки. Готову випічку дістаємо з духовки і перекладаємо з дека на сервірувальне блюдо. Вживаємо в теплому або охолодженому вигляді.

Приємного апетиту!

Рогалики