Рогалики з повидлом для досвідчених. Тісто – дріжджове листкове, а значить готові рогалики виходять з абсолютно особливою структурою м’якушки. Шарувато-пористі, дуже м’які, з легкої повітряної хрусткою скоринкою. Повидло для начинки обов’язково повинно бути густим. По-перше, таке не витече і не викличе пригорання. А по-друге, не порушить вищеописані властивості тіста, адже надлишок вологи в начинці може зробити тісто більш клейким і перешкодити йому повноцінно піднятися.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Борошно пшеничне – 500 гр.
  • Сухі дріжджі – 7 гр.
  • Цукор-пісок – 3 ст. л.
  • Масло рослинне – 100 мл
  • Масло вершкове – 60 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Молоко коров’яче – 200 мл
  • Сіль – 0.5 ч. л.
  • Повидло (для начинки) – за смаком
  • Молоко коров’яче – 1 для змащування
  • Цукор-пісок – для посипання
  • Масло рослинне – для змазування

Процес приготування:

Приступимо до готування рогаликів з повидлом з листкового дріжджового тіста. Готуємо опару. Для цього молоко покласти в миску і нагріваємо до температури тридцять п’ять – сорок градусів. Додаємо до нього сухі дріжджі, одну столову ложку цукрового піску і дві столові ложки борошна. Віночком добре змішуємо всі разом, щоб крупинки розчинилися, і грудочки розійшлися. Залишаємо опару в тепле місце на півгодини для активації дріжджів.

До неї опару додаємо цукор, що залишився, сіль, вливаємо олію без запаху. Яйце поділяємо на білок і жовток. Білок збиваємо до стійкої піни, а жовток залишаємо для подальшого змащування сформованих рогаликів перед випічкою. Отриману білкову піну викладаємо в миску до опарі з рослинним маслом. Ретельно перемішуємо лопаткою.

Борошно просіваємо і потроху підсипаємо до основної маси з опарою. Кількість борошна може відрізнятися в більшу або меншу сторону від вказаного в рецепті з-за різних характеристик і вологості. Важливо орієнтуватися на фінальну консистенцію замішаного тіста: воно повинно бути пружним, добре тримає форму, але при цьому не тугим.

Замішане тісто руками скачуємо в гладкий кулю, поміщаємо його в об’ємну миску і обертаємо харчовою плівкою. Відправляємо в тепле місце на расстойку. Через півтори години тісто повинно помітно збільшитися в об’ємі.

Після закінчення зазначеного часу обминаємо тісто і розбираємо на п’ять рівних частин. Скачуємо кожну кулю, перешкодимо н стіл, прикриваємо чистим рушником і залишаємо для підйому на п’ятнадцять-двадцять хвилин.

В цей час масло вершкове покласти в сотейник і розтоплюємо до повністю рідкого стану. Якщо масло сильно нагрілося, даємо йому охолонути до ледь теплим або кімнатної температури.

Кожну частину тіста розкочуємо качалкою в пласт на змащену невеликою кількістю рослинного масла поверхні. Кожен шар змащуємо розтопленим вершковим маслом за допомогою силіконової пензлика.

Укладаємо змащені маслом пласти тіста один на одного. Злегка притискаємо їх зверху і розкочуємо качалкою у велику корж зразковим діаметром в сорок сантиметрів.

Отриману корж розрізаємо на сегменти-трикутники. На широку частину кожного сегмента кладемо трохи густого повидла. Підгинаємо краю з боків, щоб начинка не витікала при випічці. Потім згортаємо рогалик у напрямку до вузької частини. Таким чином формуємо рогалики з усього тесту.

Деко змащуємо тонким шаром рослинного масла або застеляємо промасленим пергаментом. Викладаємо на нього рогалики-заготовки на відстані один від одного – при випічці вони збільшаться в розмірі. Залишений жовток ретельно змішуємо з молоком і отриманою масою змащуємо поверхню кожного рогалика. Важливо, щоб суміш не потрапила на деко, так як вона легко пригорає. Після змащування присипаємо рогалики цукровим піском. Залишаємо рогалики постояти п’ятнадцять хвилин перед випічкою.

Духовку заздалегідь розігріваємо до 180 градусів. Деко з рогаликами ставимо вже в гарячу духовку і випікаємо протягом двадцяти п’яти – тридцяти хвилин. Випічка повинна піднятися і добре зарум’яниться. Готові рогалики дістаємо з духовки і акуратно перекладаємо з дека на сервірувальне блюдо. Вживаємо в теплому або охолодженому вигляді. Зберігаємо в закритому посуді, щоб уникнути підсихання.

Приємного апетиту!

Рогалики