Шулюм на свинині виходить дуже ситним. Цей суп можна подавати як заміну многосоставному сімейного обіду. Чоловіча половина сім’ї це оцінить, адже в ньому багато м’яса, овочів і ароматних прянощів. У даному рецепті пропонуємо зробити засмажку з овочів – це дасть шулюму додаткові відтінки смаку і забезпечить золотистий колір. При подачі не забуваємо про свіжу зелень – вона не тільки прикрашає, але і суттєво доповнює корисний складу страви.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Свинячі ребра – 700 гр.
  • Картопля – 3 шт.
  • Помідори консервовані – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Петрушка – за смаком
  • Коріандр – за смаком
  • Лавровий лист – за смаком
  • Часник – 2 зуб.
  • Масло рослинне – для смаження
  • Вода – 2 л

Процес приготування:

Як зварити шулюм з свинини в домашніх умовах? Реберця промиваємо, зрізаємо надлишок жиру, якщо необхідно. Ріжемо м’ясо вздовж кістки на невеликі порції і укладаємо в каструлю. Заливаємо водою у зазначеній кількості. Ставимо каструлю на плиту, доводимо вміст до кипіння і зменшуємо температуру до мінімуму. Варимо ребра при повільному кипінні тридцять-сорок хвилин. З’являється обов’язково знімаємо пінку шумівкою. Якщо необхідно, то час варіння збільшуємо – важливо, щоб м’ясо стало м’яким.

Поки реберця варяться, готуємо овочеву засмажку. На сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії без запаху. Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо та нарізаємо маленькими кубиками. Висипаємо моркву в гаряче масло й обсмажуємо при помішуванні, поки вона не стане м’якою.

Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо дрібними кубиками. Додаємо в сковороду до моркви. Обсмажуємо все разом до прозорості цибулі.

З консервованих помідорів знімаємо шкірку. Розрізаємо їх навпіл і викладаємо в сковороду до засмажки.

Розминаємо виделкою м’які томати і змішуємо їх з засмажкою. Продовжуємо готувати ще пару хвилин.

Часник звільняємо від лушпиння і пропускаємо через прес. Викладаємо часникову кашку в зажарку, перемішуємо.

Петрушку промиваємо і подрібнюємо ножем. Висипаємо в сковороду, перемішуємо з знімаємо з плити.

Картоплю очищаємо від шкірки, промиваємо й розрізаємо на великі кубики. Закладаємо картоплю в бульйон до вже практично готовим ребрах. Додаємо сіль і лаврове листя. Варимо до готовності картоплі.

Потім додаємо приготовану зажарку, коріандр і чорний мелений перець. Перемішуємо, пробуємо на смак і при необхідності солимо додатково. Даємо покипіти одну-дві хвилини і знімаємо з плити.

Даємо готового супу настоятися при закритій кришці п’ятнадцять-двадцять хвилин. Потім розливаємо шлюм по порційним глибоких тарілках. Посипаємо рубаною петрушкою і подаємо в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Шулюм Шулюм в казані Шулюм з свинини