Сметанний соус як не можна краще підходить для тушкування м’ясних тюфтельок з рисом: він ніжний і має делікатною кислинкою, яка вдало підкреслює насичені м’ясний смак. Є ще один нюанс, що дозволяє посилити смак м’яса, зробити його більш насиченим і виразним готових «їжачках» – це попереднє обкачування тюфтельок в борошні і їх подальша швидка обжарка. Борошняна оболонка запечатує м’ясні соки всередині кожного «їжачка» і формує на поверхні кірочку з насиченим смаком. Ця «панировочная» нотка помітно відчувається в готовому блюді і дуже його прикрашає.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Фарш м’ясний – 800 гр.
  • Рис білий – 150 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 головки
  • Сметана 20% – 6 ст. л.
  • Яйце – 2 шт.
  • Борошно пшеничне – 1 склянка
  • Сіль морська – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Масло рослинне – для смаження

Процес приготування:

Почнемо готувати їжачки з фаршу з рисом в сметанному соусі на сковороді. Фарш використовуємо будь за власним уподобанням: свинячий, яловичий, курячий або суміш зазначених варіантів. Звичайно, щоб бути впевненим у його якості, краще прокрутити м’ясо на м’ясорубці в домашніх умовах. Для подрібнення вибираємо грати з самими дрібними дірочками.

Рис ретельно промиваємо. Поміщаємо крупу сотейник, заливаємо водою в такій кількості, щоб повністю покрити її і доводимо до кипіння на плиті. З моменту закипання варимо рис десять хвилин, після чого відкидаємо його на друшляк, добре промиваємо холодною водою і даємо трохи обсохнути, щоб не додавати потім у фарш зайву вологу.

Одну цибулину очищаємо від лушпиння, промиваємо і дрібно нарізаємо ножем. У мисці змішуємо м’ясний фарш, яйця, доведений до напівготовності рис, подрібнену ріпчасту цибулю, сіль і чорний мелений перець за смаком. Вимішуємо масу руками або за допомогою ложки.

Формуємо з фаршу круглі тефтелі. Добре прокатуємо кожен кульку між долонями, щоб фарш ущільнився, зайве повітря вийшов, і поверхня стала гладкою – тоді тефтелі стануть щільними.

На сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії без запаху. У неглибоку тарілку висипаємо борошно. Кожен кульку з фаршу обкачуємо в борошні і кладемо в киплячу олію. Обсмажуємо їх при високій температурі плити до вираженої рум’яної скоринки. Потім напівготові тефтелі витягуємо з сковороди і тимчасово укладаємо на тарілку. Залишилася цибулину і моркву очищаємо, промиваємо й обсушуємо. Цибулю нарізаємо маленькими кубиками, моркву натираємо на тертці.

Доливаємо в сковороду олію і висипаємо подрібнені цибулю з морквою. При періодичному помішуванні обсмажуємо овочі, поки морква не стане м’якою і не почне рум’янитися.

Температуру плити робимо мінімальної, овочевий шар на сковороді розрівнюємо і викладаємо поверх обсмажені «їжачки». Додаємо в сковороду сметану і вливаємо воду в такій кількості, щоб тефтелі були покриті на 2/3 їх висоти. Посипаємо сіллю і чорним меленим перцем і закриваємо кришкою. Тушкуємо страву при мінімальній температурі протягом сорока п’яти хвилин.

Готові тефтелі подаємо в гарячому вигляді разом з густим сметанним соусом і овочами. Можна посипати порції січеною зеленню – це додасть аромат і освіжить смак.

Приємного апетиту!

Їжачки з фаршу Їжачки з фаршу з рисом в сметанному соусі в духовці Їжачки з фаршу і рису Їжачки з фаршу і рису з підливою в духовці Їжачки з фаршу і рису на сковороді