Фарш для «їжачків» підходить різний: наприклад, із суміші яловичини зі свининою чи курино-свинячий. А от рис рекомендується використовувати довгозерний. Його високі зернятка будуть особливо помітні після гасіння і дійсно нагадають колючки їжака. Підлива для таких тефтелек буде овочева – у неї насичений смак і густа консистенція. Як гарнір добре підходить відварна картопля. На тлі його розсипчастою крохмалистої м’якоті смак «їжачків» в соусі відчувається дуже виразно.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Фарш м’ясний – 800 гр.
- Рис білий – 170 гр.
- Приправа Хмелі-Сунелі – 2 ч. л.
- Суміш перців – 1 ч. л.
- Цибуля ріпчаста – 1 головка
- Морква – 1 шт.
- Болгарський перець солодкий – 0.5 шт.
- Томатна паста – 200 гр.
- Паприка – 1 ч. л.
- Часник сушений – 1 ч. л.
- Окріп – 1 л
- Лавровий лист – 2 шт.
- Сіль – за смаком
- Цукор-пісок – 1 ст. л.
Процес приготування:
Готувати зелені помідори в бочці легко! Їжачки з фаршу з рисом на сковороді з підливою Фарш, звичайно, краще приготувати в домашніх умовах, оскільки так можна повністю контролювати його склад і якість. Якщо часу і умов немає, то використовуємо магазинний. Викладаємо фарш в миску.
Рис покласти в друшляк і добре промиваємо під струменем проточної води. Даємо воді повністю стекти і висипаємо рис в миску до фаршу. Додаємо сіль за смаком, суміш мелених перців і хмелі-сунелі. Добре все перемішуємо ложкою або руками.
Їх м’ясного фаршу з рисом формуємо невеликого розміру тефтелі. Щоб вони були щільними і не розвалювалися, кулька фаршу перекидаємо між долонями, ущільнюючи його, а потім обкачуємо до гладкості. Так з фаршу вийде повітря, і тефтеля стане міцнішою. Сформовані «їжачки» поміщаємо в холодильник до моменту гасіння.
Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо та нарізаємо невеликими кубиками.
Моркву чистимо від верхньої шкірки, миємо й натираємо на тертці з великими отворами.
Болгарський перець миємо, звільняємо від насіння і плодоніжки, ріжемо дрібними шматочками. У глибокій сковороді розігріваємо рослинне масло і покласти в нього підготовлені овочі: подрібнену ріпчасту цибулю, натерту моркву і шматочки болгарського перцю. На середній температурі плити обсмажуємо овочеву суміш до м’якості моркви. Орієнтовно на це знадобиться десять хвилин.
Додаємо в сковороду до овочів томатну пасту, паприку, часник сушений, цукровий пісок і сіль за смаком.
Масу перемішуємо і продовжуємо готувати три-чотири хвилини, щоб всі компоненти добре прогрілися.
В гарячу овочеву суміш кладемо сформовані майбутні «їжачки».
Вливаємо до тефтелі окріп, кладемо лавровий лист і закриваємо сковороду кришкою. Готуємо страву протягом сорока хвилин. За цей час підлива стане більш густий, так як овочі розваряться. Тефтелі просочаться овочевими соками, а рис набубнявіє, звариться і вийде на поверхню фаршу – оформляться «їжачки».
Готову страву знімаємо з плити і даємо трохи постояти перед подачею. Підлива злегка охолоне й стане більш насиченою. Подаємо «їжачки», розклавши їх по порційних тарілках разом з гарніром і щедро полив приготовленою підливою.
Приємного апетиту!
Їжачки з фаршу Їжачки з фаршу і рису Їжачки з фаршу і рису з підливою в духовці Їжачки з фаршу і рису на сковороді