Фарш для «їжачків» підходить різний: наприклад, із суміші яловичини зі свининою чи курино-свинячий. А от рис рекомендується використовувати довгозерний. Його високі зернятка будуть особливо помітні після гасіння і дійсно нагадають колючки їжака. Підлива для таких тефтелек буде овочева – у неї насичений смак і густа консистенція. Як гарнір добре підходить відварна картопля. На тлі його розсипчастою крохмалистої м’якоті смак «їжачків» в соусі відчувається дуже виразно.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Фарш м’ясний – 800 гр.
  • Рис білий – 170 гр.
  • Приправа Хмелі-Сунелі – 2 ч. л.
  • Суміш перців – 1 ч. л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Морква – 1 шт.
  • Болгарський перець солодкий – 0.5 шт.
  • Томатна паста – 200 гр.
  • Паприка – 1 ч. л.
  • Часник сушений – 1 ч. л.
  • Окріп – 1 л
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.

Процес приготування:

Готувати зелені помідори в бочці легко! Їжачки з фаршу з рисом на сковороді з підливою Фарш, звичайно, краще приготувати в домашніх умовах, оскільки так можна повністю контролювати його склад і якість. Якщо часу і умов немає, то використовуємо магазинний. Викладаємо фарш в миску.

Рис покласти в друшляк і добре промиваємо під струменем проточної води. Даємо воді повністю стекти і висипаємо рис в миску до фаршу. Додаємо сіль за смаком, суміш мелених перців і хмелі-сунелі. Добре все перемішуємо ложкою або руками.

Їх м’ясного фаршу з рисом формуємо невеликого розміру тефтелі. Щоб вони були щільними і не розвалювалися, кулька фаршу перекидаємо між долонями, ущільнюючи його, а потім обкачуємо до гладкості. Так з фаршу вийде повітря, і тефтеля стане міцнішою. Сформовані «їжачки» поміщаємо в холодильник до моменту гасіння.

Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо та нарізаємо невеликими кубиками.

Моркву чистимо від верхньої шкірки, миємо й натираємо на тертці з великими отворами.

Болгарський перець миємо, звільняємо від насіння і плодоніжки, ріжемо дрібними шматочками. У глибокій сковороді розігріваємо рослинне масло і покласти в нього підготовлені овочі: подрібнену ріпчасту цибулю, натерту моркву і шматочки болгарського перцю. На середній температурі плити обсмажуємо овочеву суміш до м’якості моркви. Орієнтовно на це знадобиться десять хвилин.

Додаємо в сковороду до овочів томатну пасту, паприку, часник сушений, цукровий пісок і сіль за смаком.

Масу перемішуємо і продовжуємо готувати три-чотири хвилини, щоб всі компоненти добре прогрілися.

В гарячу овочеву суміш кладемо сформовані майбутні «їжачки».

Вливаємо до тефтелі окріп, кладемо лавровий лист і закриваємо сковороду кришкою. Готуємо страву протягом сорока хвилин. За цей час підлива стане більш густий, так як овочі розваряться. Тефтелі просочаться овочевими соками, а рис набубнявіє, звариться і вийде на поверхню фаршу – оформляться «їжачки».

Готову страву знімаємо з плити і даємо трохи постояти перед подачею. Підлива злегка охолоне й стане більш насиченою. Подаємо «їжачки», розклавши їх по порційних тарілках разом з гарніром і щедро полив приготовленою підливою.

Приємного апетиту!

Їжачки з фаршу Їжачки з фаршу і рису Їжачки з фаршу і рису з підливою в духовці Їжачки з фаршу і рису на сковороді