Їжачки з фаршу з рисом в духовці з підливою смачні і виглядають дуже апетитно! Таким цікавим назвою тефтелі зобов’язані рісу, зерна якого після приготування проступають на поверхню і імітують голки їжачка. Щоб отримати такий ефект, рис до фаршу додається саме в сирому вигляді. Під час запікання в духовці з підливою крупа набрякає, збільшується в об’ємі і частина її в готовому вигляді виходить за межі тефтелек. Пропарений рис краще не використовувати, оскільки він досить твердий і потребує більшої кількості часу для повної готовності, ніж м’ясний фарш. Найкраще «їжачки» виходять з довгозерним сортом рису.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Фарш м’ясний – 500 гр.
  • Рис білий – 0.66 ст.
  • Морква – 1 шт.
  • Яйце – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сметана – 400 мл
  • Вода – 1 склянка
  • Томатна паста – 1 ст. л.
  • Сир Пармезан – 100 гр.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Масло рослинне – для змазування

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування їжачків з фаршу з рисом в духовці з підливкою? Фарш для тефтелькою краще використовувати змішаний: свинина плюс яловичина в рівних пропорціях. Текстура фаршу повинна бути дрібнозернистою – так і рис гармонійно «вбудовується» в м’ясну масу, готову страву встигає підготуватися до ніжного стану.

Поміщаємо фарш в об’ємну миску розбиваємо до нього яйця.

Рис висипаємо в друшляк і ретельно промиваємо в проточній воді, поки вона не стане прозорою. Даємо промитої крупи злегка обсохнути, щоб не додавати фаршу зайвої вологи, і висипаємо її в загальну миску.

За смаком фарш солимо і додаємо чорний мелений перець. Руками або за допомогою ложки ретельно перемішуємо інгредієнти, поки не вийде відносно однорідна маса. Відставляємо приготований фарш в бік.

Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо та нарізаємо тонкими пір’ям уздовж довжини цибулини.

Моркву чистимо від верхньої шкірки, миємо й натираємо на крупній тертці.

Наступним етапом буде укладання овочів у форму для запікання. Перед цим цибулю з морквою можна обсмажити на сковороді до м’якості, а можна залишити їх сирими і в такому вигляді запекти разом з «їжачками». У першому випадку підлива вийде більш однорідною, оскільки овочі приготуються до повного розм’якшення. У другому випадку цибулю з морквою залишаться оформленими, і підлива буде більш текстуру.

Заготовку для підливи робимо в окремій мисці: змішуємо сметану, томатну пасту, сіль і чорний мелений перець за смаком. Вливаємо воду в зазначеній кількості і перемішуємо.

У змащену олією форму для запікання викладаємо половину від усієї кількості нарізаної цибулі і натертої моркви. Поливаємо сметанною сумішшю.

З приготованого фаршу формуємо круглі тефтелі, добре прокочуючи кожен кульку між долонями. Укладаємо майбутні «їжачки» поверх овочів з соусом.

На тефтелі рівним шаром розміщуємо залишилися моркву з цибулею. Зверху виливаємо другу частину сметанної суміші. Закриваємо форму кришкою. Якщо такої немає, можна накрити форму фольгою (блискучою стороною всередину) і добре обжати краю.

ставимо Форму в попередньо розігріту до 190 градусів духовку на середньо-нижній рівень. Запікаємо страву протягом п’ятдесяти хвилин.

Після закінчення зазначеного часу дістаємо форму, відкриваємо кришку і рівномірно посипаємо блюдо натертим на крупній тертці сиром. Повертаємо «їжачків» в духовку і запікаємо без кришки ще п’ять хвилин, поки сир повністю не розплавиться.

Готові тефтелі дістаємо з духовки і відразу подаємо до столу. В якості гарніру вдало підходить відварна картопля і будь-яка зелень.

Приємного апетиту!

Їжачки з фаршу Їжачки з фаршу і рису Їжачки з фаршу і рису в духовці Їжачки з фаршу і рису з підливою в духовці