Спробуйте приготувати пиріг на кефірі з чорницею. Випічка виходить досить легкою по калорійності, оскільки до складу не входить ні масло, ні маргарин. Крім того, додавання ягід робить такий пиріг почасти навіть корисним. Всередині виріб м’яке, пористу, трохи вологе за рахунок ягід. Скоринка у пирога – м’яка, золотиста.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Кефір – 180 мл
- Яйце – 2 шт.
- Сіль – 1 щіпка
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Сода харчова – 0.5 ч. л.
- Борошно – 220 гр.
- Масло рослинне – 100 мл
- Ванільний цукор – 1 ч. л.
- Чорниця – 150 гр.
- Масло рослинне – для змазування
- Цукрова пудра для прикраси
Процес приготування:
Для приготування заливного пирога з чорницями на кефірі в миску розбиваємо яйця, додаємо цукровий пісок, сіль і ванільний цукор. Збиваємо все разом міксером до отримання пишної світлої піни. Потім вливаємо олію без запаху, перемішуємо. Слідом додаємо кефір, перемішуємо. Особливо добре піднімається такий пиріг, якщо кислий кефір, відповідний до закінчення терміну придатності.
Борошно просіваємо разом з содою і додаємо в отриману яєчно-кефірну масу. Віночком замішуємо однорідне тісто, по консистенції нагадує густу сметану.
Готуємо ягоди: перебираємо, промиваємо їх у проточній воді, добре обсушуємо на рушник від залишкової вологи. Якщо чорниця була заморожена, то попередньо розморожувати її необов’язково. Висипаємо ягоди в замішане тісто, акуратно перемішуємо.
Духовку завчасно розігріваємо до температури 180 градусів. Форму для випічки змащуємо рослинним маслом або застеляємо промасленим пергаментом – це спростить потім процес вилучення готової випічки. Ставимо форму з тестом на середній рівень уже гарячої духовки і випікаємо протягом сорока – сорока п’яти хвилин орієнтовно. Тісто повинно помітно збільшиться в об’ємі, поверхня покриється рум’яною скоринкою.
Готовий пиріг дістаємо з духовки і обов’язково даємо йому повністю охолонути перед подачею. Після охолодження прикрашаємо його цукровою пудрою, розрізаємо на порційні шматочки і подаємо до столу.
Смачного!