Полуничні пироги вирізняються особливою соковитістю – ягода при випічці виділяє вологу, що робить випічку такою особливою. При замісі тесту важливо врахувати підвищену соковитість ягоди і ввести в склад досить жирів. Вони забезпечать тесту певну щільність, розсипчастість і не дозволять виробу розмокнути. Пропонуємо приготувати заливний пиріг з полуницею, який підніметься, залишиться пухким, а полуниця проявить при цьому всю свою соковиту принадність.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Борошно – 250 гр.
- Яйце – 2 шт.
- Розпушувач тіста – 1 ч. л.
- Цукор-пісок – 1 склянка
- Полуниця – 220 гр.
- Кефір – 0.5 склянки
- Ванільний цукор – 1 ч. л.
- Масло рослинне (для тіста) – 0.5 склянки
- Масло рослинне – для змазування
Процес приготування:
Почнемо готувати заливний пиріг з полуницею в духовці. Вершкове масло заздалегідь дістаємо з холодильника, щоб до моменту приготування тіста воно добре размягчилось. Яйця розбиваємо в глибоку ємність і починаємо збивати їх міксером на високій швидкості. Поступово підсипаємо цукровий пісок, ванільний цукор і збиваємо все разом, поки не вийде густа, пишна, щільна піна світла. Від якості збивання безпосередньо залежить пористість і легкість м’якушки пирога.
Кладемо м’яке вершкове масло в отриману піну, вливаємо кефір і продовжуємо збивати до отримання однорідної суміші.
В останню чергу вливаємо олію, ще раз збиваємо.
В іншу ємність просіваємо борошно разом з розпушувачем.
Вводимо в яєчно-масляну збиту масу борошняну суміш і замішуємо тісто ложкою або лопаткою. По консистенції воно виходить м’яке, ніжне, щільне. З ложі тісто має м’яко падати.
Форму для випічки пирога змащуємо невеликою кількістю рослинного масла без запаху. Як варіант, можна застелити її промасленим пергаментом – це полегшить потім витяг готового пирога. Приготоване тісто викладаємо у форму, вирівнюємо поверхню лопаткою. Полуницю промиваємо, добре обсушуємо на рушник від зайвої вологи. Якщо ягоди великі, розрізаємо їх на частини поменше. У тісто вдавлюємо підготовлену полуницю, намагаючись розподілити його рівномірно по всій площі виробу.
Духовку заздалегідь розігріваємо до температури 190 градусів. Форму з пирогом ставимо на середній рівень уже гарячої духовки і випікаємо протягом тридцяти п’яти-сорока хвилин. Випічка повинна помітно піднятися і покритися легкої золотистої скоринкою. Готовий пиріг дістаємо з духовки і даємо йому повністю охолонути. Перекладаємо виріб на блюдо і подаємо до столу в охолодженому вигляді. Для прикраси на поверхні можна розкласти ягоди свіжої полуниці.
Смачного!