Рецепт запіканки з кабачками, баклажанами і фаршем родом з Греції. Це дуже літній, яскраве блюдо, яке називається «Мусака». Поєднання сезонних овочів, м’яса і ніжною сирної скоринки створює ситна смачна страва, яке кожному доведеться по душі.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Баклажани (середні) – 3 шт.
  • Кабачки (молоді) – 1 шт.
  • Помідори свіжі – 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Часник – 1 зуб.
  • Фарш м’ясний – 800 гр.
  • Сир – 100 гр.
  • Сіль – за смаком
  • Молоко коров’яче – 0,5 л.
  • Яйце – 2 шт.
  • Масло вершкове – 40 гр.
  • Борошно пшеничне – 30 гр.
  • Мускатний горіх – 2 – 3 щіпки

Процес приготування:

Готувати запіканку з кабачків і баклажанів з фаршем просто! Зберіть свіжі овочі, після чого гарненько промийте їх у проточній воді. Кабачки і баклажани наріжте кружечками і розкладіть по різних ємностях. Злегка присипте їх сіллю і залиште ненадовго, щоб овочі пустили сік. За цей час очистіть і дрібно наріжте цибулю з часником.

На томатах зробіть неглибокі хрестові надрізи, потім обдайте окропом і відправте охолоджуватися в миску з холодною водою. Потім дрібно наріжте їх.

Злийте сік, що утворився у кабачків і баклажанів. Потім потрібно їх обсмажити, по черзі. Спочатку обсмажте в невеликій кількості олії кабачки, вони повинні придбати легкий золотистий відтінок.

Обсмажені кабачки покладіть в миску з серветкою, щоб видалити надлишки жиру.

Слідом обсмажте до золотистого кольору баклажани.

На окремій сковороді злегка обсмажте часник з цибулею і додати фарш. Обсмажуйте м’ясо на помірному вогні, щоб випаровується зайва рідина.

Обсмажуйте фарш до готовності м’яса, не обов’язково його засмажувати до скоринки – нехай м’ясо залишиться соковитим.

Далі потрібно приготувати соус бешамель. Для цього в хорошому сотейнику розтопіть вершкове олію на помірному вогні.

До розтопленого масла додайте борошно і обсмажуйте її не більше хвилини, постійно перемішуючи.

Почніть поступово вводити молоко в сотейник, постійно працюючи віночком. Зменшіть вогонь до мінімального і проваріть соус близько трьох-п’яти хвилин.

Соус злегка остудіть, а потім акуратно вбийте в нього яйця, постійно перемішуючи суміш. Додайте сіль і мускатний горіх.

На дно форми для запікання викладіть баклажани, попередньо змастивши дно рослинним маслом.

Далі сформуйте шар з фаршу, присипте його сиром і викладіть кабачки.

Залишки фаршу розподіліть по кабачків.

Рівномірно залийте запіканку соусом бешамель і покрийте шаром тертого сиру. Надішліть запіканку в розігріту до 180 градусів духовку на сорок хвилин.

Готову запіканку дістаньте з духовки і дайте їй трохи охолонути, щоб можна було легко порізати її на шматочки.

Подавайте мусаку зі свіжими овочами та зеленню. Ця запіканка однаково смачна як у холодному, так і в гарячому вигляді.

Запіканка з кабачків з сиром Кабачки з м'ясом в духовці Кабачки з помідорами Кабачки з помідорами в духовці Кабачки з сиром Кабачки з фаршем та сиром